Het JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met vele vragen, van sex tot huisvesting en studie, niets is te gek! De medewerkers van het JIP, staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Natuurlijk ben je met elke vraag, klein of groot, van harte welkom bij het JIP. Zowel op de lokatie naast de Bibliotheek (Stadhuisplein 4) als online.

Op Zoetermeer Actief geeft het JIP om de week een handige JIP Tip, deze week gaat de tip over: Verzeker jezelf van goede zorg!

Verzeker jezelf van goede zorgIn Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering te hebben. Wanneer je niet verzekerd bent, krijg je een boete. Tot je 18e jaar kan je gratis bij je ouders worden ingeschreven, maar daarna is het de bedoeling dat je je eigen zorgverzekering neemt.

Een basisverzekering is voor iedereen verplicht. In iedere basisverzekering van elke verzekeraar zit hetzelfde. Voor een zorgverzekering moet je rekenen op ongeveer €110 euro per maand.

Een aanvullende verzekering zorgt ervoor dat je je extra kunt verzekeren tegen kosten voor bijvoorbeeld de tandarts (als je bijvoorbeeld een slecht gebit hebt) of behandeling bij de fysio. De kosten hiervoor zijn erg verschillend.

Let er daarom op dat je alleen de dingen kiest die je nodig hebt in je pakket. Er zijn ook studenten- en jongerenverzekeringen. Zo zorg je ervoor dat je je niet laat verzekeren voor bijvoorbeeld ouderdomskwaaltjes.

Maar let er ook op dat je de kosten van je zorgverzekering iedere maand moet kunnen betalen.

Bij elke zorgverzekering zit een eigen risico. Dat is het bedrag wat je eerst zelf moet betalen voordat je zorgverzekeraar iets kan vergoeden. Dit bedrag is in 2014 voor iedereen €360 euro per jaar. Alles boven het eigen risico wordt daarna vergoed door de verzekeraar. Je kunt dan alleen nog wel te maken krijgen met een eigen bijdrage. Dat is het deel van de rekening wat je altijd zelf moet betalen, ook als je je eigen risico al bereikt hebt.

TIP

  • Voordat je een verzekering kiest, lees goed wat deze vergoed en of je een eigen bijdrage moet betalen. Dit kun je vinden op de websites van de zorgverzekeraars.
  • Bereken of je de kosten van jouw zorgverzekering iedere maand kunt betalen. Vaak kun je voor je zorgverzekering maar 1 keer per jaar overstappen, per 1 januari. Je zit dus vaak een heel jaar aan dezelfde kosten vast, zonder dat je dit kunt veranderen.
  • Verdeel je eigen risico over 12 maanden en zet dat bedrag iedere maand opzij. Dit om te voorkomen dat je aan het eind van het jaar door je eigen risico in de schulden komt.
  • Zoek uit of jij in aanmerking komt voor zorgtoeslag (aan te vragen bij de Belastingdienst). De overheid betaalt dan mee aan jouw zorgverzekering, zodat er voor jou nog maar een klein deel overblijft om te betalen. Kijk hiervoor op www.toeslagen.nl.
  • Als je echt nooit ziek bent of nooit behandeling nodig hebt en heel gezond leeft, kun je ervoor kiezen je eigen risico op te hogen van €360 euro naar €860 euro. Het maandbedrag wat je dan moet betalen wordt dan lager. Maar let wel op; je moet dan ook alle kosten buiten je basisverzekering tot €860 zelf kunnen betalen als er wel iets aan de hand is.

Vind je het lastig om zelf een zorgverzekering te kiezen die bij je past? Of om zorgtoeslag aan te vragen? Kom dan eens langs bij het JIP in Zoetermeer.

 

Kom langs bij het Jongeren Informatie Punt: Stadhuisplein 4 (naast de bieb).
Elke werkdag open van 13.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag tot 21.00 uur.
Of bekijk de website: www.jipzoetermeer.nl

Alle JIP Tips vindt u terug op onze pagina: jeugd - JIP Tip!

 

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-