Het JIP  (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met vele vragen, van sex tot huisvesting en studie, niets is te gek! Op Zoetermeer Actief geeft het JIP om de week een handige JIP Tip, deze week gaat de tip over vrienden maken.

Vrienden makenIedereen maakt op zijn of haar eigen manier vrienden. Soms is het maken van vrienden best spannend, zeker als je van jezelf wat stiller of een beetje verlegen bent.

Toch zijn er best wat situaties waarin je kunt proberen of het lukt. School is bijvoorbeeld een goede plek om elkaar te leren kennen. Praat eens met elkaar als je moet samenwerken of ga in de pauze bij een groepje staan. Probeer een praatje te maken door bijvoorbeeld te vertellen wat je in het weekend hebt gedaan, of vraag wat iemand van de laatste voetbalwedstrijd vond. Dingen lopen niet altijd meteen vanzelf. Het kan helpen om van tevoren wat onderwerpen te bedenken waar je het over wil hebben. Vaak hoor je er na een tijdje gewoon bij!

Ook zou je daarna kunnen vragen of je nieuwe vrienden zin hebben om na schooltijd wat leuks te gaan doen, bijvoorbeeld winkelen of naar de film. Of gewoon thuis, dat kan natuurlijk ook.

Als je het lastig vindt om op school (leuke) vrienden te vinden, kun je natuurlijk ook nog altijd kijken in de buurt waar je woont. Vraag bijvoorbeeld of je aan mag sluiten als een groepje aan het voetballen is.

Als je een sport beoefent, kun je daar kijken of daar leuke mensen zijn. Je kunt ook een nieuwe hobby of sport kiezen om nieuwe mensen te leren kennen. Door een nieuwe omgeving of nieuwe mensen kun je meer in stemming komen om opener te zijn.

Ook kun je via internet nieuwe vrienden maken. Vaak durf je dan wat meer omdat je niet direct met iemand hoeft te praten. Onthoud wel dat niet iedereen die op Facebook, chatsites of op WhatsApp echt is wie hij zegt die hij is. Als vrienden voorstellen iets te doen wat je eigenlijk niet wilt, zeg dan gewoon ‘nee’. Als vrienden ben je er voor elkaar. Als ze niet begrijpen dat je iets niet wilt doen, zijn het blijkbaar ook geen echte vrienden.

Wanneer je eenmaal vrienden hebt gemaakt, wees dan zelf ook een leuke vriend voor anderen. Goed luisteren en interesse tonen (bijvoorbeeld vragen naar welke sport iemand doet) zijn kenmerken van een vriendschap. Als jij goed hebt geluisterd en weet wat de ander leuk vindt om te doen, dan kun je dat later weer terughalen in een gesprek.

Het zal in het begin best eng zijn om je over je eigen schaamte en onzekerheid heen te zetten en het lef te hebben om op iemand af te stappen. Maar probeer het eens, uiteindelijk is het makkelijker dan je denkt!

Kom gerust eens langs bij het Jongeren Informatie Punt:

Duitslandlaan 440 (in de bieb, 2e etage).
Elke werkdag open van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Of bekijk de website: www.jipzoetermeer.nl

Alle JIP Tips vindt u terug op onze pagina: jeugd - JIP Tip!

 

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-