Het JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met vele vragen, van sex tot huisvesting en studie, niets is te gek! Op Zoetermeer Actief geeft het JIP om de week een handige JIP Tip, deze week gaat de tip over particulier onderwijs.

 

Hoe zit dat nu met particulier onderwijs?

Particulier onderwijsAls je een opleiding zoekt heb je vaak keus uit veel verschillende scholen. De meeste mensen kiezen voor een ROC of ander 'bekostigd onderwijs'. Je kunt ook kiezen voor particulier onderwijs. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? En waar moet je extra op letten?
Eerst even het verschil tussen 'bekostigd onderwijs' en particulier of 'niet bekostigd onderwijs'. Het verschil zit 'm erin dat bij bekostigd onderwijs, de school deels wordt betaald door de overheid. Dat betekent dus dat jij een wettelijk bepaald collegegeld of schoolgeld betaalt en de overheid vergoedt de rest. Bij het niet bekostigde onderwijs of particulier onderwijs mogen de scholen zelf bepalen hoeveel geld ze vragen voor hun opleidingen. Waar het op neerkomt is dat particulier onderwijs jou meer geld kost dan 'bekostigd onderwijs'.
Studiefinanciering kan je wel gewoon blijven ontvangen, als je opleiding en school voldoen aan een aantal eisen. Op de website van de school moet staan of de opleiding is goedgekeurd door de NVAO (of je kunt het gewoon vragen). Dat betekent dat je de opleiding afrondt met een erkend diploma. Verder gelden dezelfde regels voor je studiefinanciering of studentenlening (kijk op www.duo.nl  voor meer info).


Voordelen van particulier onderwijs

Waarom zou je kiezen voor een particuliere studie als het veel meer geld kost? Het antwoord is redelijk simpel, particulier onderwijs biedt veel meer versnelde opleidingen aan en er zijn meer instroommomenten in het jaar. Mensen die dus op een ander tijdstip en/of sneller willen afstuderen kiezen dus vaak voor particulier onderwijs.
Let op: kleine lettertjes!
Wel opletten! Niet alle particuliere scholen zijn even goed, google eerst goed of de school waar je naartoe wilt ook goede referenties heeft. Daarbij is het ook belangrijk dat je heel goed de voorwaarden doorneemt, particuliere scholen vragen namelijk ook hoge annuleringskosten. Bij sommige scholen ga je al akkoord met de algemene voorwaarden (en dus ook de annuleringskosten) op het punt dat je je inschrijft voor een opleiding.

Kom gerust eens langs bij het Jongeren Informatie Punt:

Duitslandlaan 440 (in de bieb, 2e etage).
Elke werkdag open van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Of bekijk de website: www.jipzoetermeer.nl

Alle JIP Tips vindt u terug op onze pagina: jeugd - JIP Tip!

 

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-