Een wondertocht met ijsberen en uien

Array ( [can_edit_events] => 0 [can_post_events] => 0 [can_repeat_events] => 0 [event_moderation] => 1 [can_delete_events] => 0 [can_register] => 1 [can_unsubscribe] => 1 [can_download] => 1 [can_upload] => 0 [can_create_categories] => 0 [tag_moderation] => 0 [can_add_locations] => 0 [can_edit_locations] => 0 [can_approve_events] => 0 [can_approve_tags] => 0 [can_change_options] => 1 [can_select_speakers] => 1 [can_add_speaker] => 0 [can_select_sponsors] => 1 [can_add_sponsor] => 0 [can_confirm_tickets] => 0 [limit_events] => 0 [enable_registration] => 1 [can_create_tickets] => 1 [enable_discounts] => 1 [default_category] => 0 [default_location] => 0 [can_view_subscriptions] => 0 [can_edit_subscriptions] => 0 [can_delete_subscriptions] => 0 [can_change_subscriptions] => 0 [can_scan] => 0 )
Beginnend op juni 23, 12:00

IMG 2632 copy copyFlaneren, sjokken of de benenwagen nemen – wat zijn er eigenlijk veel synoniemen voor het woord ‘wandelen’. Herontdek Zoetermeer door met andere ogen te kijken tijdens de Wondertocht door ‘gebiedsbiograaf’ en kunstenaar PJ Roggebandop  Het gaat over de natuur, architectuur, literatuur en kunst.

De wandeling vindt plaats op 23 juni en het vertrekpunt van de Wondertocht is kunstgarage Franx, waar nu de exposities ‘Recovery Room’ van Louise te Poele en ‘Groen’ van de Mesh Print Club te zien zijn. Als aanvulling daarop organiseren Franx en PJ Roggeband samen een Wondertocht, een lichtvoetige verkenning door Zoetermeer.

Wonderlijke dingen
Een Wondertocht is namelijk geen gewone wandeling. De kunstenaar koppelt opvallende details uit de omgeving aan mooie verhalen, speelt met taal en vertelt bijzondere wetenswaardigheden. “Ik wil mensen ook soms op het verkeerde been zetten. Het wordt een verkenning waarbij de vertrouwde omgeving misschien wel op zijn kop wordt gezet.” Als gebiedsbiograaf organiseert PJ vaker soortgelijke expedities, van de bossen van Vlieland tot aan een gedenkpark in Amsterdam. Nu is Zoetermeer aan de beurt. “Ik noem het een Wondertocht, want dan overkomen ons misschien wel wonderlijke dingen,” glimlacht PJ. “Op de kerk hier vlakbij staat bijvoorbeeld een raadselachtige uil.Dat ga ik dan uitzoeken.” Zo zijn er meer plaatselijke verhalen te horen tijdens de wandeling. PJ heeft zelfs Markplaats afgezocht voor opvallende ansichtkaarten. “Ik heb een ansichtkaart gevonden met ‘groeten uit Zoetermeer’. Die is naar Malaga gestuurd van iemand die hier op vakantie was. Die breng ik nu weer terug naar Zoetermeer.” De kaart kent overigens een verrassende ontknoping aan de voorzijde.

IJsberen
In de kunstgarage laat de kunstenaar al enkele schetsen zien die een voorproefje geven van de wandeling. ‘IJsbeerbaan’, ‘Afvraagland’ en ‘Zoet maar er is meer’ valt er te lezen. Maar waarom ijsberen in Zoetermeer? “Als je dingen aan elkaar koppelt die op het eerste gezicht geen verband met elkaar lijken te hebben, gaat je verbeelding aan het werk,” legt de kunstenaar uit. “Neem nou de verschillende manieren van lopen, zoals ‘flaneren’ en ‘ijsberen’. Wat als we langs het water een ‘ijsbeerbaan’ maken, waarbij je rondjes kan lopen om over problemen na te denken?”

Verkenning
De Wondertocht is een eerste verkenning van Zoetermeer, die wat PJ betreft leidt tot meer. Zo is hij ook geïntrigeerd door de toekomst van Centraal Park aan de Dobbe, dat nu volop in ontwikkeling is. “Het gaat over hoe je je verplaatst, wat kom je onderweg tegen en is er iets interessants te zien? De Wondertocht is een schetsfase, daarna gaan we kijken of we er meer mee kunnen doen. Misschien dat ik wel een audiotour of andere prikkelende voorstellen kan ontwikkelen om het gebied verder te brengen. Ik zou ook graag jongeren die geboren en getogen zijn in Zoetermeer verse ogen gunnen.”

Voor nu kunnen Zoetermeerders op 23 juni meelopen tijdens een van de twee Wondertochten. “Het is voor mensen die een beetje op avontuur willen gaan en willen ervaren dat het anders kijken een verrijking kan zijn. Er valt zoveel te zien als je van de gebaande paden afgaat.”

Kaarten
Laat je verwonderen en loop mee op 23 juni om 12:00 of om 15:00 uur vanaf het terras van kunstcafé Kiki at Franx. De Wondertocht duurt 75 minuten en deelname kost €7,50 per persoon. Koop je ticket snel via de webshop van Franx: meemaken.kunstgaragefranx.nl. Let op: vol is vol, dus wees er snel bij.

De Wondertocht is een van de georganiseerde activiteiten als onderdeel van de exposities 'Recovery Room' en 'Groen'. Voorafgaand of na afloop van de wandeling kun je deze gratis bezoeken.

 

-advertenties-

-goede doel-