Het Living Lab Palenstein Aardgasvrij is op woensdag 14 maart succesvol van start gegaan. De kick-off vond plaats in het Castellum in Zoetermeer onder aanwezigheid van 60 aanwezigen vanuit onderwijs, bedrijfsleven en de gemeente Zoetermeer. Ook de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en diverse woningcorporaties waren vertegenwoordigd.

 

Foto Palenstein wethouder  Foto rondleiding Palenstein 

In een living lab werken studenten samen met bedrijven aan het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk, op locatie. In het geval van het Living Lab Palenstein is dat op het gebied van energietransitie. Eén van de sprekers tijdens de kick-off was Isabelle Vugs, wethouder bij de gemeente Zoetermeer: “Living Lab Palenstein Aardgasvrij is een prachtig voorbeeld van hoe je een concreet project kunt verbinden aan onderwijs. Zo ontstaat er een levensechte experimenteer- en leeromgeving. In de toekomst moet dit op veel meer plekken in de stad gebeuren: Zoetermeer als living-lab. Het grote voordeel van living-labs is de aansluiting bij de arbeidsmarkt: studenten leren wat in de praktijk nodig is. Daar hebben zowel zij als werkgevers profijt van.’’

Jan Willem van der Groep van Factory Zero en leverancier van de bouw componenten bij Living Lab Palenstein beaamt dit. “Wat dat betreft is dit living lab een schot in de roos. De toekomst heeft namelijk behoefte aan kennisrijke generalisten en die vind je vooral op het mbo.”

 

Next Generation Woonwijk

Hoe het living lab eruit gaat zien, wordt de komende maanden verder verkend met bedrijven, onderwijsinstellingen (vo, mbo en hbo) en maatschappelijke organisaties. Jan van Laake, directeur Techniek&ICT bij mboRijnland: “Dit type onderwijs in living labs geeft ook mogelijkheden voor samenwerking van vmbo, mbo en hbo studenten en voor onderwijs op maat aan bedrijven. Daarnaast kan het living lab ruimte bieden voor lezingen en discussies voor een ieder die geïnteresseerd is in de Next Generation Woonwijk. Uiterlijk september 2018 gaan de eerste studenten aan de slag.”

 

-advertenties-

-goede doel-