geertje lente 3De twee ooievaars zijn weer terug op het nest, en ook de bezoekers trokken het afgelopen weekeinde massaal naar geitenboerderij ’t Geertje in Zoeterwoude. De parkeerplaatsen stonden bomvol. “Hoeveel bezoekers er waren? Dat kan ik niet precies zeggen,” aldus Willeke van Rijn, dochter van de oprichters Wim en Ada. “Maar het was wel het drukste weekeinde tot nu toe dit voorjaar”.

Tijdens dit eerste mooie lenteweekeinde stonden de mensen buiten in de rij voor een ijsje, roosterden de kinderen marshmellows boven een knapperend houtvuurtje en genoten de volwassenen buiten op de bankjes volop van de zon. De kleintjes vermaakten zich met het melk geven aan de pasgeboren lammetjes. Maar ook de ouderen genoten: zo kwamen er ouderenbusjes speciaal uit Den Haag naar de boerderij. En voor het eerst waren er weer kano’s en roeiboten in de vaart. Grote zwermen vogels hebben ook de weg naar Zoeterwoude weer gevonden, zo bleek.

geertje lente 1  geertje lente 2 

Voedselbos

Boer Wim en zijn team zijn altijd met nieuwe dingen bezig. Nieuw dit jaar is ondermeer de grote varkensstal met mooie modderpoel rechts bij de ingang. Het varken hier trok al meteen veel bekijks van ouders met hun kinderen. Ook elders op de boerderij koesterden de biggetjes zich in de zon. In de speeltuin krioelden de kinderen door elkaar heen.

Voor grote en kleine wandelaars is er op en om de boerderij veel te beleven. Vlakbij de boerderij is de drie kilometer lange Polderkringlooproute uitgezet, een wandeling die door weilanden, langs de ‘evolutietuin’ van boer Wim en langs een labyrinth voert. Volg eenvoudigweg de blauwgele paaltjes. Bij ’t Geertje is voor twee euro een kaart te koop waarmee je met je mobieltje QR-codes kan scannen om meer over het landschap te weten te komen. “We zijn ook fysieke borden met uitleg aan het maken,” vertelt Willeke. Verder is er een klompenpad voor kindjes vanaf twee jaar, een avonturenpad en een wildplukpad.

“Mijn vader wil met ons team van vrijwilligers een voedselbelevingslandschap creëren op en om de boerderij,” vertelt Willeke. “Zo is hij bezig met het aanleggen van een voedselbos.” Bezoekers krijgen recepten mee, zodat ze weten wat ze met de zelfgeplukte kruiden en vruchten kunnen doen.

De jonge Stichting De Groene Ontmoeting, een initiatief van ’t Geertje, houdt zich daarnaast bezig met het ontwikkelen van de natuureducatie op en rond ’t Geertje, maar ook bij bijvoorbeeld het Prielenbos bij de Noord-Aa.

Tekst Christa van der Hoff  

-advertenties-

-goede doel-