De handgranaat die dinsdagavond aangetroffen is bij Club Magnum komt in een reeks van incidenten. Burgemeester Aptroot heeft daarom een pakket aan maatregelen getroffen om deze reeks te stoppen. Een gedeelte van het Van Tuyllpark gaat op slot en restaurant El Sultana gaat twee weken dicht.

De lokale en landelijke pers verzamelde zich op woensdag 6 februari in de crisisruimte van het Stadhuis voor een persconferentie van burgemeester Aptroot. De feiten op een rij. Op 22 november 2018 werd er een handgranaat aangetroffen bij club Magnum. Op 23 januari 2019 werd er geschoten onder een viaduct nabij de club, er vallen geen gewonden. Op 5 februari wordt er wederom een handgranaat gevonden. Burgemeester Aptroot zei tegen de pers: "De angst bij de Zoetermeerders rond deze incidenten raakt mij diep. Ik heb de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van 125.000 inwoners en neem daarom een pakket aan maatregelen."

 

Maatregelen om de veiligheid terug te laten keren

Club Magnum is al sinds eind vorig jaar gesloten voor 6 maanden. De bovengelegen horeca El Sultana is per direct voor twee weken gesloten. Het hele gebied rond deze horeca zal met hekken afgezet worden en bewaakt door politie, handhaving en een particulier beveiligingsbedrijf. Deze maatregelen zijn vandaag al in gegaan. Ook zullen er in het hele Van Tuyllpark camera's worden opgehangen. De beelden van de camera die er al stond zijn inmiddels door de politie bekeken. "Meer kan ik niet over het onderzoek naar de daders zeggen", liet de burgemeester weten. Maar er volgen nog meer acties, zo zei Aptroot: "Binnen twee weken besluit ik wat er moet gebeuren om de veiligheid te garanderen".

 

20190206 4747

 

"ik gebruik mijn bevoegdheden tot het uiterste"

De pers wilde weten of niet alle nachtclubs in Zoetermeer definitief gesloten gaan worden. Volgens de burgemeester zijn hier richtlijnen voor, een sluiting moet wel volgens de regels. Maar eerder sloot de burgemeester al No Limit en de opvolger daarvan, club One. Club Cobra in het Stadshart heeft een nieuw veiligheidsplan ingediend en permanente particuliere bewaking. Aptroot laat weten: "ik heb niets tegen clubs die tot laat open zijn, maar bij de clubs in het Van Tuyllpark bekruipt mij het gevoel, dit is niet pluis".

De burgemeester besloot met: "Slachtoffers moeten koste wat kost voorkomen worden, hiervoor gebruik ik mijn bevoegdheden tot het uiterste". Woensdag werd ook de gemeenteraad ge├»nformeerd over het pakket aan maatregelen. Hierbij is ook opgenomen dat Aptroot in gesprek gaat met de andere gebruikers (vooral sportclubs) van het Van Tuyllpark om te kijken wat er nog meer nodig is om de veiligheid te verhogen. 

 

opnieuw-explosief-bij-club-magnum

schoten-gelost-vanuit-auto-hagenstraat

-advertenties-

-goede doel-