Het lijkt erop dat alle seinen op rood staan voor de decentralisaties. Niet alleen in Binnenlands Bestuur, maar in toenemende mate wordt in de media aandacht besteed aan de transitie en de kanteling naar gedecentraliseerde zorg, jeugd en werk. Niet alleen de Algemene Rekenkamer heeft uitspraken gedaan over de invoeringsdatum van 1 januari 2015, ook Raad van State, Centraal Planbureau, Raad voor de gemeentefinanciën en tal van belangen- en patiëntenorganisaties maken hun zorgen kenbaar.

bezuinigingenVraag blijft, door de nog steeds aanwezige onduidelijkheid, wat de gevolgen voor onze Zoetermeerse inwoners zijn. De LHN maakt zich zorgen over de invoering van de decentralisaties. Hoe staat het er nu werkelijk voor, wat wordt de druk van het totaal van de kosten op de begroting en wat zijn de gevolgen voor de kwetsbare inwoners van Zoetermeer? Het in stelling brengen van de raad is van belang. In oktober na de inspraakperiode en na het afronden van de beleidsplannen of in november bij de behandeling van de begroting, is volgens de LHN te laat.

               

Zoals bekend, maakt de LHN zich zorgen over de gevolgen voor de inwoners: in de zorg voor onze ouderen en gehandicapten, voor de jeugdzorg (bij professionals bestaat grote ongerustheid) en voor de werkzoekenden onder de Participatiewet. Er is geen tijd meer om te praten over “eigen kracht”, “iedereen doet mee”, “inwoners centraal” en “resultaatgericht en betaalbaar”: je zult maar als oudere Zoetermeerder afhankelijk zijn of worden van verpleegtehuis, verzorgingstehuis of thuiszorg. Of van Zorg voor jongeren in complexe situaties.

 

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-