dp-oude-kerk2De uit 1642 daterende toren van de Oude Kerk heeft hoognodig groot onderhoud nodig. De kosten daarvan zijn berekend op 560.000 euro. De gebruiker van de Oude Kerk, de Protestantse Kerkgemeente Zoetermeer (PGZ), kan die kosten niet dragen. Als de toren niet zo snel mogelijk wordt opgeknapt, zullen de herstelkosten beduidend toenemen, omdat dan grote constructiedelen vervangen zullen moeten worden.

De Zoetermeerse CDA-fractie trekt zich het lot van het Zoetermeers cultureel erfgoed, zoals de oude dorpselementen in de Dorpsstraat en omgeving, aan. “Het weinige historische dat we in Zoetermeer hebben dient zorgvuldig te worden bewaard en onderhouden”, aldus gemeenteraadslid Rob Wessels van het CDA. “De toren van de Oude Kerk is het oudste stukje Zoetermeer dat nog staat, dat mag niet in elkaar storten. “

Kortgeleden maakte het Zoetermeerse college van B&W bekend dat het verwachtte om eind 2014 ongeveer 11 miljoen euro over te houden. Dat is een eenmalig overschot. Voor het herstel van de toren van de Oude Kerk is eenmalig bijna 600.000 euro nodig. CDA’er Wessels: “Die 11 miljoen euro is een welkome verrassing, maar wel een die eigenlijk is opgebracht door de Zoetermeerse inwoners, door bezuinigingen op de zorg, minder onderhoud in de stad en andere besparingen. Er zijn zeker ook belangrijker zaken waar die 11 miljoen aan besteed kan worden, maar wij vinden dat in ieder geval een deel van dat bedrag kan en moet worden teruggegeven aan de inwoners, door te zorgen dat de toren van de Oude Kerk niet instort, maar in volle glorie kan blijven staan.”

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

 

-advertenties-

-goede doel-