DSC 4922AAfgelopen zaterdag 27 februari ging in het Stadstheater in Zoetermeer de nieuwe show ‘Bang That Drum’ van Circle Percussion in première. Het publiek, dat bestond uit jong en oud, werd van het begin tot het eind getrakteerd op een spetterende show.

De trommelaars van Circle Percussion spelen al jaren op internationaal niveau en hebben de drummuziek tot een kunst verheven. Na een indrukwekkende eerste helft ontstond er in de pauze een interessant gesprek met Patrick, een van de leden van Circle Percussion. Hij vertelde dat de band is opgericht in 1973 door Michael de Roo, die deze avond ook in de zaal zat. In de jaren ’80 kwamen er veel Japanse trommels bij en in de negentiger jaren veel Afrikaanse trommels.

DSC 4911A DSC 5119A

 

Sinds 2002 staat het ensemble onder leiding van zakelijk en artistiek directeur Erwin Oudshoorn, die op de première ook op het podium stond, samen met drie andere leden van de band. Wat vooral opvalt tijdens de show is de intensiviteit van het trommelen. Patrick geeft aan dat je hier inderdaad een enorme ‘trommelconditie’ voor moet hebben, welke je opbouwt door dit veel te doen. Het verschil tussen drummen op een drumstel en het trommelen op de authentieke Japanse taiko trommels is dat op een drumstel vanuit de polsen wordt gedrumd en op de trommels het gehele lijf wordt gebruikt, waardoor dit een stuk intensiever is.

De groep bezit een enorm arsenaal zeer bijzondere slagwerkinstrumenten, met in het bijzonder de uitgebreide collectie authentieke trommels uit Japan, waarvan sommige een doorsnee hebben van bijna 2 meter. Tijdens de show wordt echter maar een select gedeelte gebruikt, in de studio staat nog een veelvoud hiervan. Op de vraag waarmee Circle Percussion zich onderscheidt van de Westerse speelstijl, antwoordt Patrick dat Erwin Oudshoorn samen met Willem Jansen zelf de muziek schrijft en dat zij niet een bepaalde stijl hebben. Waar andere slagwerkgroepen Japanse nummers naspelen, heeft Circle Percussion eigen nummers waarin zij hun eigen karakter leggen. Zo kan het dus ook voorkomen dat wanneer er een ander bandlid speelt het nummer heel anders kan zijn, wat het dus uniek maakt, aldus Patrick.

DSC 4967A DSC 5006A DSC 5021

 

Circle Percussion heeft door de jaren heen al op veel belangrijke evenementen gestaan. Zo speelden zij op 30 april 2013 op ’t IJ in Amsterdam ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem Alexander. Internationaal gaat de band geregeld op tournee in Europa, maar ook in het Midden-Oosten en India zijn ze inmiddels geweest. Zelf zou Patrick graag nog eens naar Japan willen wat begrijpelijk is gezien de oorsprong van de band.

Na de pauze vervolgde de band zijn optreden en werd het spektakel nog groter. Naast de prachtige lichtshow en grappige momenten was het met name de energie en het enthousiasme, die van het podium spatte: overweldigend. Het publiek is lovend over de show en na afloop kreeg iedereen de gelegenheid om de bandleden persoonlijk te complimenteren tijdens de afterparty.

U heeft nog de kans om de nieuwe show ‘Bang That Drum’ tot en met mei in de theaters te zien. Check voor speeldata en meer informatie: http://www.circlepercussion.nl/home/theater of op de site van www.kikproductions.nl

Tekst: Wendy Vroedsteijn

Foto’s: Jerrold Mallee, Media Foto’s Zoetermeer e.o.

-advertenties-

-goede doel-