20160312 79034De twee Zoetermeerse jongens Mikel van den Boogaard en Jary Weerheijm hebben hun traditionele Japanse kostuum aangetrokken, controleren nog één keer hun zwaard voordat ze zich presenteren voor het examenpanel. Zij staan op het punt om examen te doen in het iaido, de kunst van het trekken van het Japanse zwaard.

Uiterlijk lijken ze kalm, maar van binnen gieren soms even de zenuwen. Een examen in het iaido is vrij kort, slechts 20 minuten, maar er kan van alles fout gaan in die tijd. Het jurypanel kijkt naar de houding van de kandidaat en zeker ook naar stabiliteit en het effectief bewegen met het zwaard. Al snel zien de leden van het panel dat elk zo zijn eigen persoonlijkheid in zijn zwaardkunst legt. Mikel is erg precies in zijn beweging en bij Jary valt zijn vechtersmentaliteit op. Zij laten dit vooral zien in de kata (voorgeschreven bewegingen).

Na het buigen voor het zwaard is het in spanning afwachten op de einduitslag. Niet veel later, onder applaus van de medeleerlingen ontvangen zij hun diploma 6e kyu iaido en complimenten van de iaido leraren.

"Samen met Mikel heb  ik me goed voorbereid op dit examen. Zo hebben wij iaido-wedstrijden gedaan. Dit heeft vooral geholpen in het rustig blijven terwijl anderen naar je zitten te kijken," zegt Jary na afloop. Zijn trainingspartner Mikel vult aan: "Het laatste wat je moet doen is de zenuwen je laten beheersen. Daar zijn we aardig in geslaagd volgens mij".

Interesse in het beheersen van het Japanse zwaard? Kijk op Vereniging Tomo No Kai

-advertenties-

-goede doel-