“De becijfering van deze kosten en baten is ondergebracht in de geheime bijlage voor de gemeenteraad omdat publicatie hiervan het onderhandelingsresultaat van de benodigde toekomstige onderhandelingen met de initiatiefnemers kan beïnvloeden.” Dit is zonder twijfel de belangrijkste zin uit de businesscase die het college van B&W heeft laten maken voor de ontwikkeling van de Holland Outlet Mall (HOM).

outlet mallAfgelopen maand maakte het college op verzoek van de gemeenteraad een memo met daarin een eerste inzicht in kosten en baten van de Holland Outlet Mall. Dit document "bestaat allereerst uit een toelichting op de kosten en baten van de ruimtelijke fysieke ontwikkeling. Dit onderdeel wordt bij het vervolg van het project verder uitgewerkt in een projectbegroting. Omdat de ontwikkeling van de HOM naast het financiële projectresultaat ook een maatschappelijke meerwaarde heeft, is ervoor gekozen om in de businesscase ook een maatschappelijke kostenbatenanalyse op te nemen”, aldus het memo.

 

Plankosten*

Eindelijk inzicht in de echte kosten van de HOM. Waarvoor zou dat sterretje zijn trouwens? Maar eens lezen dan. "De gemeente maakt plankosten als gevolg van de ontwikkeling en realisatie van het project. Zoals in het raadsvoorstel is aangegeven is het de inzet van de gemeente om de kosten te laten betalen door de initiatiefnemers. Wet- en regelgeving (de Wro) verlangt van de gemeente om kosten op initiatiefnemers te verhalen die toerekenbaar zijn aan een ruimtelijke ontwikkeling. Met het raadsvoorstel ‘Onderzoeksresultaten Holland Outlet Mall’ wordt in januari aan de raad gevraagd om voor de plankosten budget te verstrekken. Het gaat hierbij om een budget voor de samenwerkingsovereenkomst (€0,7 miljoen) en budget voor de realisatieovereenkomst (€1,6 miljoen).”

En hoe zit het met de andere plankosten? Dat wordt snel duidelijk: “*De becijfering van deze kosten en baten is ondergebracht in de geheime bijlage voor de gemeenteraad omdat publicatie hiervan het onderhandelingsresultaat van de benodigde toekomstige onderhandelingen met de initiatiefnemers kan beïnvloeden.”

 

Uitgifte gronden ten behoeve van Holland Outlet Mall*

Weer zo’n sterretje. Het zal toch niet? "Provast realiseert een deel van de 1e fase HOM boven de Europaweg. Om boven de Europaweg te mogen bouwen dient Provast een opstalrecht te krijgen van de gemeente. Dit recht vertegenwoordigt een waarde, vergelijkbaar met een grondprijs. Belangrijke aspecten die de grondprijs beïnvloeden zijn de locatie (hoogwaardige A-locatie in Zoetermeer), de hoogte van de bouwkosten (hogere kosten vanwege het bouwen boven de Europaweg) en de verkoop van een recht van opstal (dus geen eigendom van de onderliggende grond). Ook voor fase 2 en 3 van de HOM zal er gronduitgifte benodigd zijn.”

Waar zijn de cijfers? “*De becijfering van deze kosten en baten is ondergebracht in de geheime bijlage voor de gemeenteraad omdat publicatie hiervan het onderhandelingsresultaat van de benodigde toekomstige ....” Dat moet toeval zijn...

 

Infrastructuur*

"Verkeersdoorstroming. RoyalHaskoningDHV benoemt vijf noodzakelijke maatregelen om de verkeerstoename als gevolg van de HOM op te kunnen vangen. Zoals eerder aangegeven zijn drie van deze vijf maatregelen al nodig om op te pakken als gevolg van de autonome verkeerstoename. De kosten voor het aanpassen van de resterende infrastructurele maatregelen door de komst van de HOM, is een inzet voor kostenverhaal.”

Maar wat kost het? Verder lezen. "Parkeren: Ook de locaties voor het parkeren zijn van invloed op de kosten en opbrengsten. Uit het verkeersonderzoek blijkt dat voor de totale HOM van 31.000m2 ca. 3.100 parkeerplaatsen minimaal nodig zijn, waarvan er ca. 1.300 gerealiseerd kunnen worden in het bestaande Woonhart en de rest erbuiten. Voor de ca. 1.800 parkeerplaatsen buiten het Woonhart zijn al verschillende locaties genoemd, zoals de Denemarkenlaan, het terrein van Woonhart 2 (tijdelijk zorggebouw Monteverdi) 4 en De Markt. Deze locaties zijn allen in eigendom van de gemeente. Het uitgangspunt voor de businesscase is dat de benodigde parkeerplaatsen, ook buiten de HOM, gerealiseerd worden door de initiatiefnemers. In de financiële analyse is dus niet voorzien in de kosten van de realisatie van parkeervoorzieningen door de gemeente. Het totaal aantal benodigde parkeerplaatsen zal in het vervolg van het project verder uitgewerkt worden. Indien meer parkeerplaatsen benodigd zijn blijft het principe over de kosten hetzelfde.” Nou komen vast de cijfers! Helaas. Ook hier is "de becijfering van deze kosten en baten ondergebracht in de geheime bijlage voor de gemeenteraad”.

 

Verbinding Stadshart-Woonhart*

Nog een klein stukje lezen dan. Er zal toch wel iets instaan over kosten en baten? "De kosten en opbrengsten voor de gemeente zijn mede afhankelijk van de variant die gekozen wordt voor de aansluiting van de HOM op het Stadshart. In het stedenbouwkundig rapport van Plein06 zijn de verbindingen Noordwaarts, Luxemburglaan en Denemarkenlaan genoemd. In de business case zijn drie verbindingen becijferd, namelijk: verbinding Noordwaarts maximaal; verbinding Noordwaarts minimaal; verbinding Luxemburglaan. Voor de drie varianten is berekend welke kosten gemaakt moeten worden. De gekozen variant zal niet alleen effect hebben op de hoogte van de kosten en opbrengsten, maar ook op de verhaalbaarheid van de kosten op de initiatiefnemers. Binnen deze businesscase wordt uitgegaan van verbindingen met een hoog kwaliteitsniveau. Indien 'iconische' kwaliteit gewenst is, dan zullen de kosten hiervoor de ramingen overschrijden. Naarmate de gemeente meer (kwaliteit) eist dan strikt noodzakelijk voor de ontwikkeling van de HOM, wordt de kans groter dat niet alle kosten verhaald kunnen worden.” De kosten? Die zijn uiteraard "ondergebracht in de geheime bijlage voor de gemeenteraad ....”

 

Waarom*

Waarom al die geheimzinnigheid van de gemeente Zoetermeer? "Ik kan de cijfers echt niet geven,” vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Het gaat om cijfers zoals grondprijzen. Deze liggen niet vast, waardoor de uitkomst van de nog te voeren onderhandelingen wordt beïnvloed. De gemeenteraad is wel in het bezit van alle cijfers en kan dus de businesscase vanuit haar rol als besluitvormend orgaan wel beoordelen.”

De gewone burgers en andere belanghebbenden zoals winkeliers en omliggende gemeenten krijgen de cijfers echter niet te zien, waardoor zij zich geen goed oordeel kunnen vormen.

-advertenties-

-goede doel-