De KNNV afd. Zoetermeer vraagt uw hulp bij het opsporen van opvallende wilde planten in Zoetermeer. Regelmatig belichten zij een soort die op dat moment in bloei staat of dat spoedig gaat doen. Het gaat om in het wild levende plantensoorten, die wettelijke bescherming genieten.

05 Dotterbloem TK 3Gewone dotterbloem gezien? Geef het door!

De plant van de maand april is de Gewone dotterbloem. Weet u deze plant(en) ergens in Zoetermeer te staan? U kunt uw waarnemingen van in het wild levende planten, graag met vindplaats (GPS-coördinaten of straat met huisnummer, park), het aantal exemplaren per groeiplaats, naam van de waarnemer, de datum van waarneming, zo mogelijk met foto te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De Gewone dotterbloem is een plant met relatief grote gele bloemen die vroeg in het voorjaar bloeit. De plant heeft een rozet van lang gesteelde wortelbladeren en holle rechtopstaande bloeistengels. De bladen zijn hartvormig en hebben een gekartelde rand. Dotterbloemen groeien tussen het riet, aan de oevers van watergangen en vijvers. Het is daarmee de eerste bloeiende moerasplant van Zoetermeer. Ook in parken en groenzones in het stedelijk gebied is zij te vinden, soms ooit aangeplant. Bewoners verfraaien de randen van hun tuinvijvers vaak met dotterbloemen.
Dat de Dotter de status van beschermde soort verwierf heeft niets te maken met haar zeldzaamheid maar met het gevolg van het uitsteken van in het wild levende planten.


De wetenschappelijke naam van de dotterbloem is Caltha. De Romeinen bedoelden met Caltha een plant met gele bloemen, zogenaamde ‘Goudsbloemen’. De Nederlandse naam Dotterbloem dankt de plant aan de dooiergele kleur van haar bloemen. Dotter zou een bijvorm zijn van dodder dat met dooier in verband staat.

-advertenties-

-goede doel-