logo wvdaWist u dat 2,5 miljoen volwassenen in Nederland moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen? Daarnaast hebben zij vaak ook moeite met digitale vaardigheden. Tijdens de Week van de Alfabetisering van 4 tot en met 10 september wordt hier extra aandacht aan besteed.

Zoetermeer is dit jaar trotse gastgemeente van dit landelijke evenement. Dat is niet toevallig: Zoetermeer heeft laaggeletterdheid de afgelopen jaren voortvarend aangepakt en geldt hierin als een voorbeeldgemeente. De week opent op maandag 4 september met een conferentie voor professionals in de Dutch Innovation Factory.

 

Bewustwording

Het doel van de week is, mensen bewust maken dat laaggeletterdheid nog altijd een probleem is in Nederland. In Zoetermeer kunnen inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven terecht bij het Taalhuis. Het Taalhuis is het loket voor alle hulpvragen over lezen, schrijven en rekenen. In het Taalhuis is ook (les)materiaal aanwezig en er staan computers waarop digitaal lesmateriaal wordt aangeboden. Ook is er hulp bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Het Taalhuis is te vinden in de hoofdbibliotheek aan de Duitslandlaan 440 in Zoetermeer en via www.bibliotheek-zoetermeer.nl.

Tijdens de Week van de Alfabetisering organiseert het Taalhuis veel activiteiten voor Zoetermeerders, deze activiteiten vindt u terug op www.weekvandealfabetisering.nl.

 

Beter lezen en schrijven: een wereld gaat open

Wethouder Isabelle Vugs: “Stel dat u de medicijnbijsluiter niet goed kunt lezen. Stel dat u uitvluchten moet verzinnen, omdat u onvoldoende kunt lezen. ‘Ik heb mijn leesbril niet bij me.’ Wat zou dat dan betekenen voor uw gezin? Voor onze samenleving? Maar vooral: wat zou dat betekenen voor uzelf? Ik zie als wethouder Onderwijs wat het betekent voor mensen als zij de schaamte achter zich durven te laten en de stap maken om aan hun laaggeletterdheid te werken. Er gaat dan een wereld voor hen open. En als ze dan uiteindelijk hun diploma in handen houden, zijn ze trots. Op hun diploma, maar vooral trots omdat ze de stap gemaakt hebben. Ik heb veel respect voor hen. Ze moeten vaak een moeilijke weg gaan en hebben onze steun daarin nodig. Laten we die geven. En mocht u iemand kennen die hiermee worstelt, wijs ze dan de weg naar www.lezenenschrijven.nl .”

 

Afsluiter met een goede daad

Ter afsluiting van de week opent wethouder Isabelle Vugs op vrijdag 8 september om 9:30 uur de eerste Goede Daden Winkel van Nederland. De winkel staat een dag midden in het Stadshart op het Promenadeplein ter hoogte van C&A speciaal om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Inwoners kunnen naar deze winkel toe met een lege portemonnee en een vol hart. Wat zij hier kopen betalen ze niet met geld, maar met een goede daad. Al deze goede daden hebben te maken met lezen, schrijven en rekenen.

-advertenties-

-goede doel-