YVZ helmDe jongste jeugd van IJsvereniging Zoetermeer (YVZ) rijdt de komende maanden hun rondjes met splinternieuwe helmen. Naast shorttrackers gebruiken ook steeds meer langebaanschaatsers een helm voor de veiligheid. Koninklijke VolkerWessels-onderneming KWS Infra Rotterdam onderschrijft het grote belang van veiligheid en levert hieraan graag een bijdrage door de helmen te sponsoren.

“Nog steeds gebeuren er incidenten op het ijs waarbij er hoofdblessures ontstaan”, vertelt Daan den Hertog van YVZ. “Schaatsen blijft, ondanks de maatregelen die de KNSB reeds heeft genomen, een sport met een groot risico op blessures.” Onderzoek in 2012 wees uit dat per 100.000 uur dat er geschaatst wordt, 75 schaatsblessures opgelopen worden waarvoor behandeling op de Spoedeisende Hulp afdeling nodig is. Voor sport in het algemeen is die kans veel kleiner: 7,1 blessures per 100.000 sporturen. (bron: veiligheid.nl)

Een helmplicht vanuit de KNSB geldt al bij schaatsdisciplines als shorttrack, massastart en marathon schaatsen. Sinds afgelopen seizoen geldt de helmplicht ook bij wedstrijden op natuurijs, zoals de Elfstedentocht. “Toch merk je dat de gevorderde schaatsers er moeite mee hebben om tijdens trainingen een helm op te zetten”, vervolgt Daan. “Wij hebben er daarom voor gekozen om de helm voor iedereen binnen onze vereniging beschikbaar te stellen en de helmplicht (vooralsnog) alleen bij de jongste jeugd in te voeren. We willen dat het dragen van een helm door de kinderen als normaal wordt ervaren.” De trainers van YVZ hebben een voorbeeldfunctie en krijgen daarom een helm van de vereniging.

YVZ geeft ieder jaar kennismakingslessen om potentieel nieuwe leden laagdrempelig in aanraking te laten komen met langebaanschaatsen. Daan: “Hieraan doen ieder jaar tientallen kinderen mee, waarvan we niet direct kunnen verwachten dat zij een helm kopen. Hier komt de bijdrage van KWS Infra Rotterdam erg goed van pas!” Op de helmen voor de kennismakers prijkt dan ook het logo van KWS Infra Rotterdam.

Wegenbouwer KWS Infra Rotterdam heeft veiligheid op en rond haar projecten hoog in het vaandel staan. “Onze stelregel is: we werken veilig of we werken niet”, vertelt Henk Ammerlaan van KWS Infra Rotterdam. “Door middel van ons veiligheidsprogramma WAVE (Wees Alert! Veiligheid Eerst!) blijven we onze medewerkers continu herinneren aan het grote belang van veilig werken, voor henzelf maar zeker ook voor de omgeving waarin zij werken. Ook in bredere zin nemen wij hierin onze verantwoordelijkheid door onder andere voorlichtingsbijeenkomsten op basisscholen. En natuurlijk door het ondersteunen van mooie maatschappelijke initiatieven, zoals de helmen van YVZ!” 

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

 

-advertenties-

-goede doel-