zoete kruimels‘Het begint met aandacht’ is de titel van het evaluatierapport over deelnemers van proeftuinen. De deelnemers uit de bijstand konden de afgelopen twee jaar ‘proeftuinieren’ in verschillende initiatieven en startups, bijvoorbeeld bij Zoete Kruimels en de Shine Stadstuin.

De resultaten van de proeftuinen zijn onderzocht door Henk Spies en aangeboden aan Taco Kuiper (wethouder sociale zaken en armoedebeleid) en Patrick Verhoef (directeur DSW Zoetermeer). De Zoetermeerse Proeftuinen hebben als doel om langdurig werklozen te re-integreren en sociaal te activeren. Zoetermeer is daarbij nadrukkelijk op zoek gegaan naar wat er werkt in de praktijk. De uitgangspunten van de proeftuinen zijn aandacht en maatwerk.

De deelnemers van de proeftuinen waren langdurig afhankelijk van bijstand. In het project kregen zij kansen om zich te ontwikkelen, zoals bij de coöperatie Zoete Kruimels, waar deelnemers door ondernemerschap weer waardering krijgen en zelfvertrouwen opbouwen. In de Shine Stadstuin kregen deelnemers begeleiding en konden tegelijkertijd biologisch en duurzaam tuinieren. De proeftuin Gezondheid en Bewegen hielp deelnemers fysiek en mentaal sterker worden.

Alle 60 deelnemers aan het project zijn minimaal een stap verder gekomen. Mensen die als minder kansrijk werden gezien, blijken zich veel meer en verder te kunnen ontwikkelen dan gedacht. Vijf mensen zijn zelfs uit de uitkering gestroomd en deelnemers geven aan dat hun ontwikkeling ook een positief effect heeft op hun gezondheid en op hun kinderen.

-advertenties-

-goede doel-