keerpunt buitenbad2De komst van een nieuw zwembad – spiksplinternieuw of een uitgebreide variant van De Veur – wordt ongetwijfeld een van de hotste verkiezingsthema’s als Zoetermeer op 21 maart naar de stembus gaat om een nieuwe gemeenteraad te kiezen.  Dit valt op te maken uit de overweldigende belangstelling voor onze lezersvraag over het zwembad, afgelopen zaterdag op Facebook. De vraag trok een record aantal kijkers van bijna 16.000. En 436 lezers reageerden inhoudelijk.

De gemeenteraad gaat kiezen uit twee opties voor een openbaar zwembad. Optie 1 luidt: Uitbreiding van de Veur en opknappen van de Driesprong. Optie 2 luidt: een nieuw zwembad in het Burg. Vernedepark en afbraak van de Driesprong. Wij vroegen de lezers voor welke optie zij gaan. Opgemerkt moet worden dat de lezer geen kostenplaatje van variant 1 en 2 kreeg voorgeschoteld, maar sec de varianten. Daardoor is een kostenvergelijking niet meegenomen.

Voor de eerste optie (uitbreiding De Veur, opknappen Driesprong) zijn maar weinig lezers enthousiast, namelijk 43. Voor optie 2 (nieuw zwembad) gaan maar liefst 241 mensen. Opvallend is dat veel mensen, namelijk 55, voor andere opties gaan. Renovatie van het Keerpunt (dit zwembad is door de gemeente al verkocht, red.) wordt vaak genoemd. Ook komt men met nog heel andere plekken voor het zwembad, namelijk bij de Silverdome, in het Van Tuyllpark of bij Snowworld. Eigenaar Koos Hendriks heeft grootse plannen voor uitbreiding van zijn sneeuwparadijs met een surfparadijs en zag aanvankelijk een zwembad ook wel zitten. Dat idee trok hij later in.

Geen samenspraak

‘Allebei niet. Gewoon Keerpunt opknappen,’ schrijft Brenda. Ook AnneWil vindt dat beter: “Opknappen, niet nog meer volbouwen. Irene vindt de keuze die de gemeenteraad gaat maken uit de twee opties ‘geen samenspraak’: “Uit twee opties kiezen en daarna zeggen: de inwoners hebben dit besloten: niet dus. Optie 3 is: “Wat willen de inwoners?” Zij kan op bijval van de lezers rekenen.

 Heiko wil uitbreiding van De Veur, een renovatie van de Driesprong en een nieuw zwembad in het centrum. Jan vindt zwemmen in Leiden geen probleem. Stefanie schrijft: “Zoetermeer is een grote stad, deze zou toch toffe en mooie zwembaden moeten hebben. Zonde hoe De Driesprong en het Keerpunt zijn afgetakeld: maak weer iets moois!”

Stadhuis-Forum

Debbie wil dat de twee bestaande zwembaden worden opgeknapt en dat er een mooi nieuw openluchtzwembad komt. “Als de gemeente haar eigen stekkie kan renoveren voor weet ik hoeveel geld, kan dat zwembad er ook wel komen. We betalen genoeg gemeentebelasting.” Debbie mag zich gesteund weten door veel lezers.

Rocky wil het oude Keerpunt (dat dus door de gemeente is verkocht) nieuw leven onblazen. “Je kan De Driesprong wel opknappen, maar tien a vijftien jaar later ben je weer aan de beurt. Waarom ivesteren in een compleet nieuw zwembad terwijl je het Keerpunt al hebt? Ook Angelique wil een renovatie van het Keerpunt, ‘met allerlei moderne en nieuwe faciliteiten.’

Duurzaamheid

Theo bekijkt de zaak van een geheel andere kant. Hij vindt duurzaamheid belangrijk: “Ik ga voor nieuwbouw met de modernste, zuinige en ecologisch beste installaties. Keerpunt plat en op die plek nieuwbouw.  Dan heb je geen verkeersoverlast voor de inwoners tijdens de bouw en de exploitatie.”

De vele lezers die voor een nieuw zwembad gaan, gaven daar verder geen commentaar op.

Zoetermeer Actief vroeg de politieke partijen om hun standpunt ten aanzien van het openbare zwembad. Dit artikel kunt u hier vinden: Zo-denkt-de-politiek-over-het-zwembad 

-advertenties-

-goede doel-