gevangenis5De gevangenis aan de Rokkeveenseweg staat leeg en zal niet meer als gevangenis gebruikt worden. Er zijn plannen om er een campus voor de Dutch Innovation Factory (DIF) te vestigen. Wij vroegen onze lezers wat voor herbestemming zij aan de gevangenis willen geven.

De oogst van de reacties was kleurrijk en varieerde van escaperoom tot hotel en starters- c.q. ouderenwoningen.  Er waren 7.599 lezers van de Facebook-vraag en er kwamen 215 reacties.

Het hergebruik van de gevangenis spreekt enorm tot de verbeelding! Veel lezers blijken creatief. Het idee van enkele lezers om er escaperooms – themakamers waar je met een groep in gaat en waarin je binnen een uur allerlei raadsels moet oplossen om er uit te kunnen ontsnappen - in onder te brengen, is trouwens niet nieuw: in Amsterdam is een Bijlmerbajes escaperoom en in Breda kun je ontsnappen uit de Koepelgevangenis. Natuurlijk waren er nog veel meer ideeën. Origineel is ook dat van Kevin. Hij wil er een reptielenwinkel in, een tuincentrum met dieren, een dokter en een restaurant. Patrick wil een Preston Palace hotel 2.0: het all-inclusive luxe hotel met entertainment in Almelo. Dit is ondergebracht in een voormalig ziekenhuis. Een hotel wordt door meer lezers genoemd. Soom wil een ‘swingerspaleis’. Ivo ziet een indoorpaintball-centrum wel zitten.

Natuurlijk wordt ook de optie van een zwembad meerdere keren genoemd. Veel lezers zien graag betaalbare woningen in de voormalige gevangenis. Monique wil woningen voor starters met een kleine portemonnee. Renate zoekt het in een combinatie van starterswoningen en generatiebestendige woningen of woningen voor woongroepen.  Een andere Monique wil betaalbare jongerenwoningen. Marianne vindt dat de gevangenis afgebroken moet worden om er de wolkenkrabbers neer te zetten die nu in het centrum staan gepland.  Voor afbraak pleiten meer lezers, ook om er bijvoorbeeld een park aan te leggen. Ook de Holland Outlet Mall komt weer op de proppen: Niko ziet zo’n fashion outlet wel zitten in de gevangenis. Ook enkele culturele bestemmingen passeren de revue. Zo wil Bri graag een ruimte voor Warm Water Jeugdtheater en diverse andere kleine verenigingen. Ivo wil er een creatieve ruimte van maken met muziek, kunst en hobbyruimten. Sociaal is het idee van Sjouke om er verwarde mensen in onder te brengen. Ook noemen enkele mensen een opvoedingsgesticht voor moeilijk opvoedbare kinderen. Een stuk of vijf lezers vindt dat de gevangenis vooral een gevangenis moet blijven, ‘omdat er al genoeg mensen met enkelbanden buiten lopen'. Opvallend is dat slechts één lezer het idee voor een campus van de DIF steunt. Hekkesluiter is Paul.  Hij meldt dat hij er zeven maanden met plezier heeft gezeten. 

Tekst Christa van der Hoff

De volgende vraag wordt zaterdag weer op Facebook gepubliceerd.

-advertenties-

-goede doel-