Er geldt weer een waarschuwing voor blauwalg in het Noord-Aa. Deze keer alleen voor het zwemstrand. De Speelvijver is nog vrij van blauwalg. Het lijkt erop dat hier de bestrijding van blauwalg werkt. Zwemmen in water met blauwalg kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid en wordt daarom ontraden.

2018 07 28 2Blauwalgen zijn geen algen maar bacteriƫn. Ze produceren giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mensen en dieren. Vaak voorkomende klachten zijn huiduitslag, hoofdpijn, koorts en maag/darmproblemen. Kleine kinderen kunnen er eerder last van krijgen omdat ze regelmatig bij het zwemmen wat water binnen krijgen.

Ultrasone geluidsgolven

Al jaren kan zomers niet in het Noord-Aa worden gezwommen vanwege blauwalg. En al even lang proberen waterschap en gemeente die overlast te beperken. In 2016 en 2017 voerde de gemeente in samenwerking met het bedrijf LG Sonic een proef uit met ultrasone geluidsgolven. Deze proef is inmiddels afgerond. Uit de resultaten blijkt dat de proef effect heeft gehad en de hoeveelheid blauwalgen is verminderd. Maar de vermindering is niet zodanig groot dat de bacteriƫn helemaal zijn verdwenen.

Waterstofperoxide

In mei zette de gemeente Zoetermeer de volgde stap in de strijd tegen de blauwalg. Ze kondigde aan deze zomer de blauwalg in de Speelvijver te bestrijden met waterstofperoxide in lage concentraties. De vijver werd met kunststof gordijnen afgesloten van de rest van de plas. In dit beperkte en afgesloten gebied zou de blauwalg met waterstofperoxide goed kunnen worden bestreden. Die aanpak lijkt nu dus te werken. De Speelvijver is nog vrij van Blauwalg.


Op http://www.zwemwater.nl/ kunt u zien waar er waarschuwingen gelden voor zwemwater en waar u nog veilig kunt zwemmen.

-advertenties-

-goede doel-