Foto fittest.jpegDe gratis fittest voor ouderen, georganiseerd door de gemeente Zoetermeer, in samenwerking met Palet Welzijn, wil ouderen bewust maken van het feit dat beweging belangrijk voor de gezondheid is. Met de test kunnen ze er eenvoudig achter komen hoe het met hun fitheid is gesteld.


In een grote sporthal in Oosterheem werden vrijdag 16 november verschillende onderdelen getest. Op een formulier werden de verschillende metingen genoteerd. De bloeddruk werd gemeten, evenals de lengte en het gewicht. Zelfs de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed werden gemeten. Na de metingen konden de deelnemers meedoen aan een parcours waar bijvoorbeeld de reactietijd, kracht, handigheid en lenigheid op de proef werd gesteld. Aan het einde van het parcours deden deelnemers mee aan een wandeltest, waarbij tussen twee pionnen heen en weer werd gelopen. In het parcours van de fittest was ook een onderdeel waar een arts zat. Als de deelnemer daar behoefte aan had, kon de arts aangesproken worden.

Het ingeleverde formulier werd vervolgens ingevoerd in de pc en uitgeprint zodat de deelnemer de resultaten kon zien in vergelijking met de leeftijdsgenoten. Deelnemers vonden het erg leuk. Een mevrouw vertelde: “Ik had verwacht dat mijn conditie laag zou zijn, maar het resultaat is me meegevallen. Het was inderdaad wel onder het gemiddelde, maar niet zo slecht als ik had verwacht. Volgende keer beter. Ik ga mijn best doen om fitter te worden. De volgende keer kan ik mijn resultaten dan vergelijken."

Bij het bespreken van de resultaten werden deelnemers ook verwezen naar informatie over de sportieve mogelijkheden in Zoetermeer of kregen zij tips om hun gezondheid te verbeteren.
De volgende fittest is op 5 april.

Tekst: Shirley Weemeijer

-advertenties-

-goede doel-