DSC 0319Pizzeria Pavarotti aan het Stadhuisplein heeft er een ‘zusje’ bij: Pavarotti Dolce, ijs, koffie en chocola. Vlakbij Pavarotti. Clooney, ook een zaak van de Voorburgse horeca-ondernemer René Bogaart (49), heeft een nieuwe chef-kok die gaat zorgen voor een upgrade van de keuken. Pizzeria Happy Italy, ook aan het Stadhuisplein, is net open en gaat de strijd aan met Pavarotti.

Hoog tijd om bij te praten met Bogaart, die aan het Stadhuisplein ook de luxe snackbar Family bezit, alsmede 60 appartementen. De markante ondernemer – “Voor mij is het glas altijd halfvol” - is ook buiten Zoetermeer actief: zo heeft hij Gina en De Volle Maan in Leidschendam en heeft hij grootste plannen voor de opening van meer Pavarotti’s gecombineerd met inpandige Pavarotti Dolce’s. Hij opent dit voorjaar in het voormalige stationsgebouw in Delft een Pavarotti met maar liefst 450 zitplaatsen. Ook heeft hij plannen voor Pavarotti’s in Leiden (Nieuwe Rijn) en op Kijkduin (Den Haag). Al drie van Bogaart’s zes kinderen – Beau, Don en Joey - werken in zijn zaken. “Ik wilde vroeger al veel kinderen en wilde ook graag de horeca in. Maar ik had niet gedacht dat het zo groot zou worden!” Bogaart is ook een dierenliefhebber: hij heeft 23 honden en een huisvarken. Gelukkig bestiert zijn vrouw de 'BV Thuis' en neemt hem daar veel zorgen uit handen.

pavarotti dolceLuciano

We treffen Bogaart bij zijn nieuwste zaak, het in rose tinten gehulde Pavarotti Dolce (Italiaans voor zoetigheid). Deze ligt schuin aan de overkant van Pavarotti. De zaak is in de plaats gekomen van ijszaak Luciano van de Wassenaarse meesterijsbereider Luc Blok, die in onze ijstest afgelopen zomer hoge ogen gooide. Luc Blok werkte samen met René Bogaart. We vragen Bogaart waarom de samenwerking met Luciano is beëindigd. Bogaart: “Dat heeft er onder meer mee te maken dat Luciano een franchise-organisatie is, waardoor wij ook te maken zouden hebben met locaties die zij aandragen. Wij willen de Dolce’s graag in onze Pavarotti-vestigingen, als een shop-in-shopformule. Daarbij waren er wat verschillen van inzicht. Ik wil bijvoorbeeld blauw smurfenijs kunnen verkopen en ijs met kleurendip.” We hebben Luc Blok om commentaar gevraagd. Blok vindt het jammer dat Luciano Zoetermeer er na drie jaar niet meer is: “Rene Bogaart wilde op eigen benen staan met een eigen concept, en dat ging niet samen met onze ideeën.” Opmerkelijk is dat Luciano ook zaken gaat openen in Delft, en een aan de Frederik Hendriklaan in Den Haag.

Terug naar Dolce. Bogaart is trots op het ‘zusje’, en ook trots op de ijsbereider die hierachter zit. Dat is SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) meesterijsbereider Hans Kennis. In de fraai ogende bakken ligt onder meer Fleur de sel-ijs (ijs met een licht zoutje), dark chocolate, butter krokant, aardbeien-cheesecake en oma’s appeltaart-ijs. Verder zijn in de zaak bonbons van Belgisch fabricaat (Arnoud Winters) te koop voor 2,95 per ons, en binnenkort ook koffie. “Wij willen goede kwaliteit bieden voor een goede prijs,” zegt Bogaart.

Happy Italy

Afgelopen week opende pizzeria Happy Italy, ook aan het Stadhuisplein, op de plek waar vroeger het  publieksgedeelte van het stadhuis zat. Deze hippe pizzaketen is ook hard aan de weg aan het timmeren in de regio en heeft al zaken in onder meer Rotterdam. Ook hier zijn net als bij Pavarotti veel zitplaatsen, ook hier pizza’s voor een zachte prijs, en ook hier alleen reserveren mogelijk voor grotere groepen. Bijzonder op de kaart zijn de typische Italiaanse pizza met Nutella en een pizza met aardbeien. “Ik ben niet zo gauw jaloers”, zegt Bogaart,  “Ik ben zeker niet in paniek door de komst van Happy Italy. Ja, wij lijken veel op elkaar. Met product en prijs kunnen wij ons eigenlijk niet onderscheiden. Waar wij het verschil mee willen maken, is met onze mensen en onze service. We zijn bijvoorbeeld met het hele team naar Barcelona geweest. Ik vind een goede training van en een goed contact met het personeel heel belangrijk, ook al ken ik ze helaas niet meer allemaal persoonlijk.” Inmiddels heeft Bogaart in al zijn 11 bedrijven ruim 400 mensen in dienst. En: “Wij zijn enige tijd geleden gestart met de Pavarotti pizza- en pastabezorgservice. Dat is een waanzinnig succes, we moeten hem uitbreiden. Binnenkort gaan we in heel Zoetermeer bezorgen. Happy Italy doet dat (nog) niet.”

DSC 0316  DSC 0315 

Clooney

“Ik hoop dat gasten het tegen ons zeggen als er iets niet naar hun zin was. Tegenwoordig posten veel mensen hun ervaringen meteen op Facebook in plaats van ons te informeren als er iets niet goed was. Dan kunnen we er iets aan doen. Van Facebook heb ik best last: met één klacht op Facebook worden zo honderden mensen bereikt. Vroeger vertelde iemand een klacht maar aan elf mensen door. Natuurlijk, wij zijn niet foutloos, het blijft mensenwerk.” Veel zorgen hoeft Bogaart zich overigens niet te maken: op de toonaangevende restaurantrecensie-site Iens scoort Pavarotti een keurige 7,4. Clooney scoort wat lager, namelijk een 6,6, maar daar is Bogaart druk bezig met een vernieuwing van de kaart en het op een hoger niveau tillen van de zaak. Hij heeft daarvoor de nieuwe, voormalige sterrenchef  chef-kok Robin Simon aangetrokken. "Wat vier jaar geleden, toen ik met Clooney begon, goed was, is dat nu niet meer. We doen nu geen pistoletjes ham meer, maar oerbrood dat we zelf afbakken.”

 

Stadshart: alarmfase 1

In een vorig interview met Zoetermeer Actief gaf Bogaart al aan, verder te kijken dan zijn eigen schoenen. Nu vertelt hij, zich zorgen te maken om de toekomst van het Stadshart: “Laatst was ik bij een vergadering van de winkeliersvereniging. Ze spraken over de feestverlichting en de openingstijden. Ik was verbaasd. “Misschien moeten we ook eens gaan nadenken over de toekomst van het Stadshart?” zei ik. De Mall of the Netherlands (hypermodern winkelcentrum dat verrijst in Leidsenhage en dat in 2020 open gaat, red.), daar gaan we echt last van krijgen. Voor het Stadshart is alarmfase 1 aangebroken. Ik kreeg een staande ovatie.”

Tekst Christa van der Hoff

-advertenties-

-goede doel-