ECCC2014-PatrickDolkens

Nederland heeft zich geplaatst voor de finale van het EK curling voor C-landen in Zoetermeer. Het team eindigde als tweede in de groepsfase achter het ongeslagen Slowakije. Vrijdagavond om 20.00 uur strijden de ploegen om de titel én promotie naar de B-divisie. Curlingbaan Zoetermeer stroomt dan ongetwijfeld weer vol supporters om het thuisteam aan te moedigen. Woensdagavond kwamen al honderd toeschouwers af op de groepswedstrijd tegen Ierland.

Nederland begon het toernooi met een nederlaag tegen Slovenië en boekte daarna een overtuigende zege op Roemenië. De groepswedstrijd tegen Slowakije ging nipt verloren, maar daarna wonnen de Nederlandse dames achtereenvolgens van Kroatië, Ierland en Spanje. Daarmee was Nederland al verzekerd van een plaats in de playoffs, maar de rangschikking was nog afhankelijk van de laatste poulewedstrijd van Slovenië, dat nog op gelijke hoogte had kunnen komen met Nederland en Spanje als het van Slowakije had gewonnen, maar daar niet in slaagde.

Bij een gelijke stand wordt eerst gekeken naar het onderlinge resultaat en dankzij de 9-4 overwinning op Spanje wordt Nederland als tweede geklasseerd en is Spanje derde. Op vrijdag 10 oktober om 20.00 uur spelen de nummers één en twee uit de poulefase tegen elkaar. De winnaar plaatst zich direct voor de B-dvisie van het EK. De verliezer krijgt op zaterdag 11 oktober om 13.30 uur nog een herkansing tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de nummers drie en vier uit de poulefase, die zaterdagochtend om 9.30 uur wordt gespeeld.

Nederlandse dames

Het Nederlands damesteam bestaat uit Marianne Neeleman (skip), Kimberly Honders (3rd), Shirley Miog (2nd), Bonnie Nilhamn (lead) en Pamela Broks (alternate). Zij hopen zich via het toernooi in eigen land bij het herenteam te voegen, dat reeds geplaatst is voor de B-divisie. Twee jaar geleden greep Nederland in Turkije met een derde plaats net naast promotie.

In totaal zijn veertien landen vertegenwoordigd tijdens het toernooi in Zoetermeer. Bij de heren doen teams mee uit België, Bulgarije, IJsland, Ierland, Israel, Luxemburg, Servië, Slovenië, Slowakije en Wit-Rusland. Bij de dames strijden teams uit Ierland, Kroatië, Nederland, Slovenië, Slowakije, Spanje en Roemenië om promotie. Zowel bij de heren als de dames kwalificeren de beste twee teams zich voor de B-divisie. Dat toernooi vindt plaats van 22 tot en met 29 november in Champéry, Zwitserland, gelijktijdig met de A-divisie.

Alle wedstrijden worden gespeeld op de Curlingbaan Zoetermeer in de Silverdome in Zoetermeer (Van der Hagenstraat 20, ingang West). Curlingbaan Zoetermeer is als enige officiële curlinghal in de Benelux een bijzonder ijssportcentrum, waar zowel particulieren, bedrijven als topsporters terecht kunnen voor een onvergetelijke ervaring in Olympische sferen.

-advertenties-

-goede doel-