BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

Duo Bas – Bram ondanks technische beslommerinkjes op dreef

 

Ondanks tegenslag van technische aard behaalde bedoeld duo toch een derde plek in de finaleronde Topintegraal van Sweet Lake Bridgers op 12-10-16 en zelfs een tweede plek over de vijf rondes in totaal. Bij spel 12 werd meermalen 4 schoppen geboden en Bas-Bram kwamen op 3 schoppen uit. Het hoeft niet, maar vermoedelijk kwam dat omdat ♠2 voor een ♣2 was aangezien. Vervolgens kwam de ♠2 bij de dummy tevoorschijn als “♣2” onder de klaverenkaarten, en nog zagen nu vier paren ogen niet wat er mis was met die dummy. Pas toen de leider zich realiseerde dat er nog één troef bij de tegenpartij zat, zag hij die troef opeens bij de dummy liggen in het verkeerde stapeltje. Gelukkig werkte deze technische fout alleen maar door op de lachspieren van het viertal en mocht het duo Bas-Bram 3♠ plus een overslag voor 50% noteren, en bijna het hele veld had de 10 schoppenslagen ook gemaakt, maar dan drie keer op basis van een 4♠-contract voor 91%. Of dit nog niet erg genoeg was werd het een tijdje later op spel 4 nog bonter gemaakt, er werd 3SA in plaats van 3♠ geboden. Misschien weer alerter door de verbaasde blikken, zag Bram tot zijn afgrijzen de 3SA-biedkaart op tafel liggen in plaats van de 3♠-biedkaart. Ja, die kaart lag al bijna te beschimmelen zodat een supersnelle onopvallende wissel (à la Fred Kaps) echt niet meer kon en het onmogelijk te maken 3-SA-contract ging dan ook simpel 5 down met nul procent. Maar ondanks alles liet het duo zich niet uit het veld slaan en deed het uiteindelijk toch ook nog iets goed, zie spel hierna.

Spel 8 SLB 12-10-16; West/Niemand

♠ 54
HB82
AH53
♣ A92
♠ B763 N ♠ AV82
7 W         O A43
T9876 Z B4
♣ HB5 ♣ T764
♠ HT9
VT965
V2
♣ V83

Aan 10 van de 14 tafels werd een 4♥-contract overeengekomen, meestal op initiatief van Noord, dat in acht gevallen werd gemaakt (1x zelfs met een overslag) maar Gea Vos & Gerard Verreck en Bas-Bram wisten het contract down te spelen voor ruim 96% (!) en bij het duo Bas-Bram ging dat als volgt.

Uit de dia blijkt dat er in het gunstigste geval voor West 1 klaverenslag en voor Oost 1 hartenslag en 2 schoppenslagen te maken zijn. De schoppenvork aas-vrouw bij Oost is cruciaal, ook al zit de vork eigenlijk op de verkeerde plek, bij West is de vork altijd effectief. Leider Noord is bang voor deze vork bij West en durft daarom niet met schoppen op te komen. En als OW dat in de gaten krijgen komen die ook niet met schoppen op en dan kan het volgende gebeuren:

Oost komt op met ♦B, genomen door de ♦H. Noord speelt nu troef voor het aas bij Oost. Oost speelt weer ruiten, genomen door de ♦V in Zuid. Nu volgen er twee troefrondes waarna Noord vervolgt met ♦A en dan kan Zuid een klaverenverliezer lozen. Noord speelt nogmaals ruiten die Zuid troeft. Zuid vervolgt met ♣V. West ♣H, Noord ♣A. Noord geeft nu een klaverenslag af aan Wests ♣B. West heeft nu nog een klavertje en drie schoppen in handen. Zou West nu met schoppen opkomen dan is het voorbij: contract gemaakt via ♠H in Zuid en de laatste troef van Noord, maar West vertrouwt de schoppen niet en speelt het klavertje op, Noord moet bekennen en Oost gooit ♣T bij, de hoogste klaveren zodat Zuid moet troeven. Zuid heeft nu alleen nog 3 schoppenkaarten in handen en moet dus nu heel vervelend zelf met schoppen (♠9 of?) opkomen, Noord heeft nog twee schoppen, en Oost maakt nu altijd de schoppenvork, eerst de vrouw en dan de aas, de laatste slag is voor de laatste troef in Noord. Aldus maakten OW vier slagen en dat betekende 1 down!



Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-