BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

De kunst (hierna vooral de psychologie) van het deblokkeren

 

In zijn rubriek in de Leidse Courant van 22-1-1966 – naar een verslag in The Bulletin of the American Contract Bridge League - liet Herman Filarski een tegenspel zien van de Amerikanen Harold Guiver (West) en Michael Lawrence (Oost) waarin Guiver op schitterende wijze tot twee keer toe slagen voor Oost deblokkeerde waardoor het 3SA-contract van NZ 1 down ging voor een topscore voor OW.

 

Zuid/Allen

♠ B542
B
63
♣ HVBT98
♠ AT863 N ♠ 9
V92 W         O A7543
H2 Z B987
♣ 542 ♣ 763
♠ HV7
HT86
AVT54
♣ A

Biedverloop

West Noord Oost Zuid
- - - 1
pas 2 pas 2
pas 3 pas 3SA
pas pas pas

 

Afspel, hier tegenspel

West komt uit met ♠6, de leider wint de slag en gaat meteen ♣A incasseren, maar komt niet terug met klaveren om nog eens 5 klaverenslagen in Noord op te rapen, dus hij zal wel geen klaveren meer hebben. Dus OW moeten voorkomen dat Noord aan slag komt via de andere kleuren en dat is misschien te doen. Zuid speelt ♠V en West duikt en Oost loost vanaf nu klaveren. Zuid komt nu met ♠7 (zijn laatste schoppen) terug en West moet nu wel met de aas nemen waardoor Noord weer niet aan slag komt. West komt nu met ♥V en dan komt Noord ook niet meer met de harten aan slag, Oost laat de slag doorlopen voor de heer van Zuid. Zuid speelt ♥T na, en West deblokkeert nu met ♥9 een tweetal hartenslagen voor Oost die deze eerste hartenslag met ♥A neemt en met een kleine harten terug komt en Zuid wint de slag met ♥6. Zuid vervolgt met ♦A waaronder West opnieuw deblokkerend zijn ♦H deponeert (maar West mag simpel genoeg niet meer aan slag komen, hij zou daarna Noord altijd in de kaart spelen)! Zuid en Oost gaan nu om de laatste slagen strijden en hebben nu alleen nog ruiten en harten en OW maken uiteindelijk naast schoppen aas (West) nog twee hartenslagen (Oost: aas en 3) en twee ruitenslagen (Oost: boer en 9).

Tegen dit schitterende tegenspel was de leider in de praktijk machteloos (bij open kaart zou hij nog wel 9 slagen kunnen maken). De weg naar Noord was steeds afgesneden en hij moest aan OW 5 slagen afstaan: 1 down.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-