BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week de tweede bridgecolumn over het Kampioenschap Open Bridgeparen district Delft.

In de vorige Bridgerubriek is al gemeld dat op 16 april Helen Speicher en Gerrie Hendriks kampioen zijn geworden van de hoofdklasse Open Paren van het bridgedistrict Delft. Toen is aandacht besteed aan een spel waarop ze 100% scoorden. Vandaag is het de beurt aan nogmaals een 100%-score-spel, een deelscorecontract nog wel. Het is een spel waarin men elkaar naar onmogelijk haalbare contracten opjaagt. Helen en Gerrie waren de enigen aan de zeven tafels die niet down gingen en een 3♦-bod precies konden maken, vermoedelijk durfden hun tegenstanders niet echt in de bieding te komen, maar dan nog vergt het inzicht of een beetje geluk om zelf niet een te hoog bod te doen op dit spel. Zelfs een conservatieve bieder als prof Jack raakte het spoor volledig bijster en kwam ook veel te hoog uit.

Spel 11, 5-3-14, Zuid/Niemand

Biedverloop bij Jack op basis van vijfkaart hoog en zwakke twee
Hendriks 1 Hendriks 2

West opent op basis van 11 pt, maar 16 herwaarderingspunten, door de grillige verdeling waaronder een mooie zeskaart ruiten. Noord doet nu een zwak sprongvolgbod. Oost heeft net als West openingskracht en dat geeft gedachten aan een manchebod, wellicht op schoppen, wat hij nu noemt. Maar Zuid ziet nu een hartenfit, er zijn immers maar liefst 9+ hartens bij NZ en gaat naar 3♥. Jack zit nu op basis van een redelijk logisch biedverloop al hoger dan het eindbod van de districtskampioenen! West heeft misschien niet helemaal de punten ervoor, maar met deze verdeling is 4♦ te aantrekkelijk om niet te doen. En Oost denkt nog eens aan de openingskracht van beiden, en er is een mooie ruitenfit, dus zelfs Jack gaat nu naar de manche, 5♦!! Ook in de praktijk boden 3 van de 7 OW-paren heel begrijpelijk 5♦!

Afspel

Noord komt natuurlijk uit met ♥A en daarna met ♥H en vervolgens met zijn singleton klaveren in de hoop dat zijn partner de aas heeft en met klaveren terugkomt voor een introever. Dat is dan al twee down en de rest is voor OW, mits vanuit Oost de snit op de ♦H wordt gedaan en dat lukt.  

Bram DoevesBram Doeves

-advertenties-

-goede doel-