Bridge

Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week een bridgecolumn over de Paasdrive van Beter Zicht op 17 april 2014.

Een topintegraal van 32 bridgeparen, met de toen kersverse Open Paren Districtskampioenen Helen Speicher & Gerrie Hendriks in de gelederen, die heel netjes op de vierde plaats eindigden. Dat is helemaal niet slecht, bij bridge speelt de geluksfactor altijd een bepaalde rol, dat vinden velen nou juist zo aantrekkelijk van bridge, en die geluksfactor is nog steeds behoorlijk groot bij de 21 spellen van de Paasdrive. Ter vergelijking: het districtskampioenschap was een wedstrijd over 120 spellen (van 5 avondsessies van 24 spellen), en ook dan blijft de geluksfactor een rol spelen, maar die is dan toch wel aanzienlijk kleiner dan bij 21 spellen! Op de plaatsen 1 tot en met 3 eindigden de volgende eveneens zeer geroutineerde bridgers: Frenk Wiersma & Raymond Aghten met 71,75% (!!), Jan Pieters & Gerard Raaijmakers met 65,87% en Marjon Smits & Petra Zuurmond met 64,44%. Gelijk spel 1 was een bijzonder spel, waarop alle 16 NZ-paren groot slem maakten, maar slechts één bridgepaar wist het ook nog te bieden.

 

Spel 1, Noord/Niemand Biedverloop bij Jack op basis van vijfkaart hoog en zwakke twee
grootslem1 grootslem2

Zuid opent de bieding met 2♣, het sterkste acol-openingsbod, hier betekent het een spel waarop zonder steun al een manche kan worden geboden. Noord antwoordt verplicht (althans in dit biedsysteem) 2♦, een zogenoemd wachtbod ofwel een vraag aan openaar wat zijn sterkste kleur is. Dus 3♦, en nu onthult West zijn kracht met 3SA, en dat is normaliter 9-12 pt. Nu gaat Oost azen (nul) en heren (twee) vragen want hij is natuurlijk benieuwd of West mogelijk de heren van schoppen en klaveren heeft. Tijdens het bieden is daar nog geen zekerheid over en daarom bepaalt Jack zijn eindbod op 6♠, maar in de praktijk gingen Jan Pieters & Gerard Raaijmakers naar 7♦, waarvan het risico niet veel groter lijkt! Net als Jack boden Greetje van Daalen & Annemie Bongers en Annemarie Petit & Phieke Swinkels het eveneens fraaie contract van 6♠ en Harry Hendriks & Fons de Jongh 6♦, maar 12 van de 16 NZ-paren kwamen dus niet verder dan een manche-bod.

Afspel

Alle NZ-paren maakten de 13 slagen van groot slem: omdat de ruiten en de schoppen steeds 3:2 verdeeld zitten bij OW betekent dit al 11 slagen voor NZ in schoppen en ruiten. Verder zijn er nog twee klaverenslagen voor het oprapen en een eventuele uitkomst in harten wordt direct afgetroefd: groot slem “simpel” gemaakt!


Bram DoevesBram Doeves

-advertenties-

-goede doel-