BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week een bridgecolumn over de Chinese snit van Enri Leufkens.

Piet Verreck is oud-bridgedocent in Zoetermeer en tevens de zwager van André Boekhorst die van 1974-1990 de bridgerubrieken van de Volkskrant schreef. Samen met Piet heb ik nu het tweede deel geschreven van twee boekjes met selecties uit deze rubrieken. Bovendien zit in deel 2 ook een korte geschiedenis van het bridge in de periode 1975-1990, de meest productieve periode van de NBB: het ledental groeide toen van 25.000 tot 75.000, een wonderbaarlijke groei die zich alleen in Nederland heeft voorgedaan en waarmee André Boekhorst (jarenlang NBB-bestuurder en in 1990 voorzitter) vast en zeker “iets” te maken heeft gehad. Het volgende spel komt uit één van de geselecteerde rubrieken en gaat over Enri Leufkens die, onder meer met zijn partner Berry Westra, de wereldtitel behaalde in het jeugdwereldkampioenschap te Amsterdam in 1987. Enri Leufkens liet toen zien “hoe je van een geheide verliezer kunt afkomen”, aldus André Boekhorst.

Zuid/OW
 BR André Boekhorst

Nadat Zuid de bieding met 1♥ had geopend, bereikten NZ het eindcontract van 6♦ te spelen door Zuid. Zonder schoppenuitkomst zou Zuid dat contract al gewonnen hebben, maar Zuid kreeg wel een schoppenuitkomst en toen hij in de tweede slag de nagespeelde schoppen troefde, waren de vooruitzichten somber. Wat je ook doet, je komt nooit van een verliezer in harten af. Maar Enri Leufkens stak in de derde slag over naar ♦A en speelde vervolgens ♥V voor, een figuur die bekend staat als de Chinese snit. Er valt eigenlijk helemaal niks te snijden, want als Oost dekt, verliest Zuid gewoon ♥B. Maar Oost herinnerde zich de 1♥ opening van Zuid en legde ♥H niet waarmee het contract werd gemaakt. Het is beslist niet zo eenvoudig wat je als Oost in deze situatie moet doen maar waarschijnlijk had Oost toch wel kunnen beredeneren dat er niets viel te winnen door ♥V niet te dekken.

 

Het boek 'De bridgerubrieken van André Boekhorst (2)', door Piet Verreck en Bram Doeves, € 12,50, plus eventuele portokosten bij verzending buiten Zoetermeer, te bestellen bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)Bram Doeves

 U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

-advertenties-

-goede doel-