BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week  het Omar Sharif Bridge Circus (OSBC) in 1967 in Nederland.

Het OSBC was in Nederland uitgenodigd om propagandistische redenen. Omar Sharif stond in de hele bridgewereld bekend als een bijzonder sympathieke man, filmster en bridger (en als doctorandus wiskunde met ook nog een talenknobbel). Bovendien had hij een fameus bridgegezelschap bij elkaar gebracht, bestaande uit in ieder geval het overbekende duo Benito Garozzo en Giorgio Belladonna, vele malen wereldkampioen bridge. Het OSBC speelde dan ook een Italiaans biedsysteem, genaamd de “Blauwe Klaver”, een vereenvoudigde Napolitaanse klaverconventie, met in de naam een verwijzing naar het legendarische Italiaanse “Blue Team”. Verder speelden mee Omar Sharif, die echter ook nog even naar Wenen moest voor filmopnamen, en Yallouze en de Franse topbridger Claude Delmouly, die Omar Sharif bij zijn Weense absentie zou vervangen.

Het werd een grotere afgang voor het Nederlandse team dan vooraf voor mogelijk gehouden, want de NBB was zo onverstandig geweest om onervaren “jeugdteams” in te zetten voor de helft van de spellen, en de “circusartiesten” speelden over het algemeen geïnspireerder, gedisciplineerder en dus doeltreffender bridge dan de Nederlanders, waaronder toch ook de wereldkampioenen 1966 Bob Slavenburg en Hans Kreijns.

Er werd in de drie grote steden gespeeld, in Rotterdam: NL-OSBC 50-59; in Amsterdam: NL-OSBC 11-71; en in Den Haag/Scheveningen/Kurhaus: NL-OSBC 43-83. De mooiste prestatie werd dus in Rotterdam geleverd, toen in de tweede helft van de sessie de oudgedienden Kaiser & Van Heusden samen met Slavenburg & Kreijns aantraden die de in de eerste helft opgelopen achterstand van 14-56 met de fraaie score van 36-3 terugbrachten tot de al gemelde nederlaag van 50-59. Nederlaag of niet, de vele foto’s van het evenement lieten duidelijk zien dat iedereen er veel plezier aan beleefde!

Op spel 24 in Amsterdam had NL een forse winst geboekt, ook al omdat Delmouly (die eigenlijk geen enkele ervaring had met het biedsysteem) één keer helemaal in de fout ging bij het bieden, maar ook bij het afspel deed NL het beter.

Spel 24 in Amsterdam

sharif1

 

Biedverloop open kamer (Rama) Biedverloop gesloten kamer
Sharif2 Sharif3

 

De fout van Delmouly lag in het 3♦-bod, dat had volgens het systeem 2SA moeten zijn. Na 3♦ was er geen houden meer aan, hoewel OW zulke fraaie kaarten hadden dat 5♦ en ook 5SA maakbaar zijn.

Tegen 6♦ kwam Kreijns uit met ♠B, en de vrouw werd met de heer genomen, waarna met ♠2 werd vervolgd, voor Oosts negen. Een kleine ruiten naar de vrouw, en ruiten na, Noord de tien, Oost de aas. Waarom Sharif nu geen ruiten naspeelde is mysterieus, want dat was nog de beste kans dat ♦H en ♦B in dezelfde slag zouden vallen (als de ruiten 3-3 zouden zitten, en dat was zo) en dan zou hij per saldo twee slagen verliezen. Hij verkoos echter ♠T die Zuid met ♦H aftroefde, en Noord maakte uiteraard ook nog ♦B. En dat waren drie slagen voor NZ, dus twee down.

In de gesloten kamer, waar OW 3SA speelden, kwam Belladonna met ♥9 uit, door Oost genomen. Er volgde ♠T, gedekt door boer, vrouw en heer. De nagespeelde ♥4 werd in Oost gedoken, waardoor Zuid aan slag kwam. ♠7 gespeeld voor Oosts negen, waarna een kleine ruiten volgde, de laatste slag voor NZ, dus 3 slagen. Dus hier maakte NL 3SA met een overslag, en dat hadden er zelfs twee kunnen zijn, als Oskam (toevallig) de ruiten- en de schoppenkleur in omgekeerde volgorde had aangepakt. Zuid komt dan aan slag, en kan dan geen harten spelen Op schoppen komt Noord aan slag, en als Noord harten naspeelt, kan Oost gewoon de aas zetten en vervolgens alle overige slagen met de andere kleuren maken.



Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)Bram Doeves

 U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-