BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week  Bridge in de Leidse regio. Sterk tegenspel door de regel van elf.

 

Bridge in Nederland is begonnen in de jaren 20. De NBB (Nederlandse Bridge Bond) is opgericht in 1930. Aangezien de Leidse kranten van de jaren 20 en daarna te raadplegen zijn op Internet, website historische kranten, Erfgoed Leiden en Omstreken, kan op dit moment de geschiedenis van het bridge in de Leidse regio betrekkelijk gemakkelijk zo maar thuis achter het beeldscherm van de computer worden bekeken. Met de zoekterm bridge, kom ik vanaf 1925 eerst terecht in feuilletons, vanuit het Engels vertaald. Want in Engeland is bridge dan al heel lang bekend en wordt gespeeld in de hogere kringen. Maar als ze nog als jonge luitenant in het leger dienen, gaan ze naar de Schouwburg, zoals naar het oude Prince of Wales theatre, waar in de tijd van Koningin Victoria, prachtstukken te zien zijn, in de dubbele betekenis van het woord. Het zijn vooral de ouderen uit de hogere kringen die golf op zondag spelen, en als het regent, spelen ze bridge. En na een hele avond bridge, zingen de dames nog enkele liedjes aan de piano. En lieden uit diezelfde Engelse klasse die op de lange zeereis naar de Oost gaan, nemen stapels boeken mee om eens lekker in te lezen, huren een lange dekstoel om eens lekker in te mijmeren, maar van al die mooie voornemens komt niet veel terecht, want de bridgetafel neemt ze meer in beslag dan ze ooit van plan waren. Door dit soort verhalen ging men in Nederland natuurlijk ook bridgen, en eerst gewoon thuis robberbridge. Op 24-9-27, staan op pagina 7 van het Leidsch Dagblad opeens twee kleine advertenties over bridge. In Oegstgeest wordt een oudere dame of heer gezocht om het bridgeclubje thuis te completeren. En het damesbridgeclubje aan de Jan van Goyenkade 11 in Leiden zoekt een beschaafde dame voor één avond per week, om te bridgen. Op 11-4-31 verschijnt er een wekelijkse bridge-rubriek van A. Versteeg in het Leidsch Dagblad (LD). Het gaat aanvankelijk en heel lang over theorie, en zonder aardige voorbeelden is dat toch wel wat saai. Maar op 26-3-32 toont hij een interessant voorbeeld van “de regel van elf”, zie het spel hierna. Er zijn dan nog steeds geen clubs van 100 leden zoals nu, maar het wemelt intussen van de thuisclubjes. Op 29-12-31 organiseert de NBB in het kader van de crisis-tijd (in 1935 waren er bijna een half miljoen werklozen) in het hele land bridge-drives ten bate van het Nationale Crisis Comité en rubriekschrijver Versteeg organiseert zo’n concours in Amicitia waar 88 bridgers aan meedoen, voor de helft dames. Hierna komt er al snel een Bridge-Comité in Leiden voor nog zo’n drive ten bate van het lokale Crisis-Comité.

Rubriek A. Versteeg LD 26-3-32: de regel van elf

  ♠ H64  
  HV53  
  aV8  
  ♣ 763  
♠ VT983 N ♠ AB52
T42 W         O B7
42 Z T76
♣ B95   ♣ T842
  ♠ 7  
  A986  
  HB953  
  ♣ AHV  

Zuid speelt 3SA. West komt uit met 8. OW hebben de afspraak dat bij SA met de vierde van boven wordt uitgekomen en dat de regel van 11 wordt toegepast. De regel van 11 houdt in dat 11 minus het uitkomstcijfer het aantal resterende kaarten is dat hoger is dan de uitkomstkaart. Hier 11-8=3. Dus er zijn nog drie resterende hogere kaarten bij Noord, Oost en Zuid. Oost ziet de heer in de dummy liggen, zelf heeft hij twee hogere kaarten, dus Zuid heeft nul hogere schoppen dan de acht. Dat betekent dat Oost de 2 kan inzetten en West met schoppen kan vervolgen en zodoende kunnen OW 5 schoppenslagen op rij maken en dat is 1 down, terwijl NZ in harten en ruiten een klein slem voor het oprapen hebben! Maar zo’n kras staaltje van bridge-tegenspel zou ongetwijfeld niet vertoond zijn zonder de regel van elf.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)Bram Doeves

 U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-