BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:

56e editie Ruitenboertoernooi onder meer in 2B-Home

 

De voorronden voor het Ruitenboertoernooi worden bij de bridgeclubs in het hele land gespeeld. Dit jaar namen ruim 11.000 paren hieraan deel, en de beste 1.000 paren plaatsten zich voor de halve finales ergens in de provincies. Één van die plaatsen was Zoetermeer waar in 2B-Home 69 bridgeparen van het NBB-district Delft deelnamen, met 12 paren uit Zoetermeer. Ten slotte vond de finale met nog 121 bridgeparen plaats in het NBB-gebouw in Utrecht. De winnaars 2015 waren Arie Kamerbeek & Hans van Oostrom uit Maarssen met de topscore van 66,89%. Vanaf de eerste editie in 1960 was het toernooi bedoeld voor de “gewone bridger”, de “bridgetop” is uitgezonderd van deelname. Aan de eerste editie namen ruim 1600 paren deel, en het bridgepaar Van de Brink uit Rotterdam won de finale in het Carlton Hotel in Amsterdam. De belangstelling voor dit toernooi begint jammer genoeg toch iets terug te lopen, zo deden er halverwege die 56-jarige periode in 1990 nog ruim 17.000 paren mee, en het bridgepaar Bruin-Schipper won toen de finale van 416 paren.

De NBB maakt veel werk van Het Ruitenboertoernooi, want na afloop van de halve finales, die met dezelfde kaartverdelingen gelijktijdig worden gespeeld, lag er voor de 1000 deelnemers ook nog eens een fraai boekje klaar met alle 42 gespeelde spellen, met commentaar van de bekende topbridgers Peter IJsselmuiden en Max Rebattu (intussen alweer 75 jaar), hoe de deelnemers de spellen het best hadden kunnen spelen. Uit het boekje spel 1 van de middagsessie, met commentaar van Max Rebattu.

N/Niemand

  ♠ A2  
  T9652  
  AV83  
  ♣ T4  
♠ HV87654 N ♠ B93
HV W         O A74
H9 Z B6
♣ B3   ♣ A9852
  ♠ T  
  B83  
  T7542  
  ♣ HV76  

Biedverloop. Na 1 heeft Oost verschillende opties: 2♣, 2♠ en 3♠. Het nadeel van 2♣ is dat Oost een gepaste hand heeft en dan is 2♣ niet absoluut forcing meer. Voor 2heeft Oost iets te veel en voor het limietbod van 3is de schoppensteun wat mager. Een verdere optie is 2SA dat in Standaard Hoog wordt gespeeld als sterk met schoppensteun. Omdat Oost heeft voorgepast kan West niet veel meer verwachten. West heeft 14 slechte punten maar een zevenkaart is ruim voldoende overwaarde zodat in alle gevallen de manche wel bereikt zal worden.

Spelverloop voor 4♠. In 4 hangt veel af van de uitkomst. Na klaverenstart en ruitenswitch gaat 4 down door het slechte ruitenzitsel. Na een andere uitkomst kan West tijdig een klaveren wegwerken op A.

Het biedverloop bij Prof Jack kwam uit op 4♠, heel geleidelijk na 4x bieden: op het stopbod van Oost laat West met 3♠ extra kracht horen, waarna Oost voldoende punten heeft voor 4♠. Maar vervolgens vond Prof Jack zonder dralen het door Max Rebattu beschreven spelverloop dat op 1 down uitkomt.

En zo zitten er in dit boekwerkje nog 41 leerzame lessen voor de “gevorderde” bridger!

 

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ook voor de 2 delen Bridgerubrieken André Boekhorst, op woensdag bij Sweet Lake Bridgers, 2B-Home, behalve ‘s zomers)

Bram Doeves

 U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-