BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:

Verdedigend hoog scoren: de Open Paren Competitie van het NBB-district Delft

 

Egbert Meijer & Robbert Aeyelts Averink van DBC Delft zijn dit jaar kampioen geworden van de Hoofdklasse van het NBB-District Delft. Opmerkelijk is dat zij al eerder dit jaar ook kampioen werden van het District Den Haag (zie ook de fraaie website van DBC). Tweede van het District Delft werden Koos van der Meer & Henk Werkman en derde werden Peter van Houwelingen & Fred Deijs. De kampioenen van vorig jaar, de Zoetermeerders Helen Speicher & Gerrie Hendriks, werden dit jaar elfde. In de derde zitting behaalden de kampioenen hun hoogste zittingscore (63,69%), door onder meer vier keer een top van 100% te halen, en dat allemaal in spellen waarin ze dermate goed verdedigden, dat hun tegenstanders steeds niet verder kwamen dan de laagste score van het hele veld. Spel 7 leverde de hoogste score op voor aanvallend spel van de kampioenen, en dat spel was een hoogst memorabel spel, zoals u hierna zelf kan constateren.

Spel 7 derde zitting Open Paren kampioenschap

NBB-District Delft; Zuid/Allen

  ♠ 8632  
  V7542  
  862  
  ♣ 5  
♠ A9 N ♠ VB5
ABT9863 W         O -
AV4 Z B753
♣ 7   ♣ HVB862
  ♠ HT74  
  H  
  HT9  
  ♣ AT943  

Biedverloop bij Prof Jack

WEST NOORD OOST ZUID
      1
doublet pas pas 1♠ (of pas?)
4 pas pas pas

Het doublet van West is een informatiedoublet en geeft op zijn minst openingskracht aan en weinig kracht in de geboden kleur, Oost heeft eigenlijk ook vooral klaveren en maakt er een strafdoublet van, waarna Jack toch maar uitwijkt naar zijn tweede kleur (dat blijkt heel verstandig te zijn, zie hierna) en waarna West met een sprong naar een manchebod van 4 te kennen geeft, meer dan openingskracht te bezitten en ook nog 6+.

Afspel bij Prof Jack. Noord komt met klaveren uit, voor de aas van Zuid, die terugkomt met klaveren die West hoog troeft, waardoor Noord later nog twee troefslagen maakt. Contract precies gemaakt.

In de biedpraktijk werd aan de 8 tafels 2x uitgekomen op 1 gedoubleerd, en dit contract werd inderdaad verpulverd door de 4 down van Dick Brus & Marc d’Ancona, die daarmee de topscore op dit spel boekten van 1100pt/100%! Verder werd 3x 4 geboden en gemaakt voor een score van 620pt/71,4% door de kampioenen, door Peter van Houwelingen & Fred Deijs en door Bram van der Burg & Ben van der Last. En ook uit dit spel blijkt dat met goed verdedigen soms de hoogste scores kunnen worden bereikt!


Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ook voor de 2 delen Bridgerubrieken André Boekhorst, op woensdag bij Sweet Lake Bridgers, 2B-Home, behalve ‘s zomers)

Bram Doeves

 U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-