BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Bridge in Leiden in de periode 1940-1955; afspeltechniek

 

De enige bridge-club in Leiden die in deze periode nog vaak in de Leidse kranten stond, was BC De Sleutels. Vanaf 9-9-1940 was er een verordening van de Secretaris-Generaal van Justitie van kracht die voor “gewone burgers” neerkwam op een uitgaansverbod in de nachtelijke uren tussen 22 en 4 uur. Denksporten konden zodoende nog moeilijk hun gewone door-de-weekse clubavonden houden, de sluitingstijd moest dramatisch worden vervroegd. In plaats van de clubavonden kwamen er stukken van BC De Sleutels in de krant over de biedtheorie onder de titel “Het bridge-praatje”. DDS kwam nog een keer in het nieuws door de organisatie van een bridge-drive op zondagmiddag. Kortom, vooral de lange winteravonden zouden toch vooral in de “huiselijke kring” moeten worden doorgebracht, bijvoorbeeld door zelf gezellig te gaan musiceren, net als in de gouden eeuw! Maar op de een of andere manier had ook De Sleutels iets bedacht en werd in het laatste kwartaal van 1940 alweer in clubverband gebridged! In 1941 behaalde De Sleutels als één van de betere bridgeclubs in Nederland de derde plaats te Amsterdam bij de landskampioenschappen voor de viertallencompetitie van de NBB! Maar er was in de oorlogstijd geen internationaal verkeer mogelijk. Geen internationale toernooien. Geen vakanties naar het buitenland. En in Nederland regende het vaak en dan deed men spelletjes. Eindeloze spelletjes de hele dag. En ook partijtjes bridge hebben velen op de been gehouden, aldus de LC op 23-9-1941. Dit stukje stond dan naast een bericht uit het “Hoofdkwartier van den Führer” met de kop “Duitsland strijdt voor Europa” in propagandistisch jargon over de vernietiging van de Russische Bolsjewieken in Kiev, die misschien nog wel minder populair waren voor de LC dan de Duitsers omdat die vreselijke Bolsjewieken overal in Rusland de Kerken hadden ontheiligd. En wie stukken over bridge in de kranten van deze periode las, kon het niet ontgaan dat in de aanpalende berichten van alles op de bon was en dat de economische rechter het nog nooit zo druk had gehad, met het uitdelen van straffen voor de clandestiene zwarte handel. Enz, enz. In 1943 hield De Sleutels zijn eerste Lustrum en aan de Lustrumdrive in de zalen van de Schuttershof namen niet minder dan 180 leden (!!) deel. Over 1943 stonden er nog bijna 150 berichten over bridge in de Leidse kranten, maar in 1944 en 1945 droogde de berichtenstroom bijna helemaal op. Bovendien waren er in de periode 40-45 geen bridgerubrieken.

Op zaterdag 5-11-49 begon LD aan een hele serie van meer dan 120 bridge-problemen, met steeds meer goede oplossers, uiteindelijk waren er meer dan 20 goede oplossingen, en op 5-2-1955 komt er dan “eindelijk” een echte bridge-rubriek van niemand minder dan Herman Filarski die voor heel veel kranten, enz. bridgerubrieken heeft geschreven, en zo heel lang de enige bridge-journalist van Nederland was.  

Z/N. Bron Leidsch Dagblad 26-3-1955

  ♠ 9752  
  98764  
  72  
  ♣ 53  
♠ HVT N ♠ B4
AH3 W         O V5
964 Z AVBT85
♣ T872   ♣ V96
  ♠ A863  
  BT2  
  H3  
  ♣ AHB4  

Één van de eerste rubrieken van Herman Filarski heette: “eenvoudige verdediging gemist”. In 1955 lag in zijn rubrieken het accent op het afspel; de techniek van het bieden had bovendien nog een lange weg te gaan. Zo opende Zuid indertijd met 1, West doubleerde, Noord paste met zijn Yarboroughhand (geen honneurs, geen tienen), en Oost maakte er direct 3SA van. Zuid kwam uit met H en vervolgde met B, waarna OW geen moeite hadden om de 3SA te maken. Zuid had dus moeten vervolgen met A om te kunnen concluderen dat hij vervolgens met de 4 de V uit de handen van Noord of Oost kon spelen waarna hij nog drie slagen zou maken: 1 down gemist.

Prof Jack zou vandaag met 1SA hebben geopend, en uiteindelijk op 3voor OW zijn uitgekomen. Dat bod ziet er op het eerste oog goed uit, maar als Zuid 3x met klaveren uitkomt, kan Noord met zijn Yarborough toch nog een introever maken, en gaan NZ per saldo 5 slagen maken, ook 1 down.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-