BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Bas-Bram bij BC Zoetermeer: 3 down is good bridge ! (?)

 

In Zoetermeer zijn er drie clubs die ook in de zomer gewoon doorbridgen, en daarbij voor alle bridgers open staan: op maandag BC Zoetermeer, op dinsdag BC Kontrakt en op donderdag BC Tuinen en Akkers. Het duo Bas-Bram (van de rubriek ups-and-downs) besloot om een zestal weken in de zomer bij BC Zoetermeer te bridgen en heeft daar geen moment spijt van gehad, want bij bridge valt er altijd wel iets leuks te beleven, al was het alleen maar dat ene spelletje (van de 24) waarbij alles meezit. En op maandag 3 augustus 2015 vierden ze hun meesterwerk: 3 down op een contract van 5 klaveren, wat niettemin goed was voor een topscore van 87,5%!! Het was zo’n spelletje waarvoor Herman Filarski altijd al waarschuwde in zijn rubrieken en die waarschuwing hield in dat niet-topparen altijd weer in de verleiding komen om veel te hoog te bieden bij erg lange kleuren. En bij de topparen van Filarski moet dan worden gedacht aan uiteraard Filarski zelf die bijvoorbeeld met Bob vd Velde indrukwekkende prestaties heeft geleverd en bijvoorbeeld het toppaar Enri Leufkens-Berry Westra die ’s zomers in de tijd van Filarski misschien nog wel in korte broek bridge speelden, want zo jong waren ze toen nog. Op die maandag waren dat soort topparen natuurlijk niet aanwezig en dus gebeurde in ruime mate waarvoor Filarski had gewaarschuwd en werd het bridgeveld met de gekste uitkomsten geconfronteerd.

Spel 15 BC Zoetermeer 3-8-15; Z/NZ

  ♠ 64  
  A  
  B8  
  ♣ AHVT8753  
♠ AT52 N ♠ HVB83
8 W         O HB7
AH97 Z VT54
♣ B942   ♣ 6
  ♠ 97  
  VT965432  
  632  
  ♣ -  

Ook al was daar helemaal geen dwingende reden voor besloot Zuid van het duo Bas-Bram om maar eens met 3 harten te openen (veel te weinig punten enerzijds, maar anderzijds een hartentje extra en een renonce) want hij voelde op zijn klompen aan dat hier vreemde dingen gingen gebeuren en Noord maakte toen het biedkarwei met 5 klaveren in één keer af. Oost-West konden bij zoveel biedgeweld natuurlijk niet bevroeden dat ze samen over 24 pt beschikten en lieten daarom een “Filarski-doublet” achterwege! Tijdens het afspel keek Noord wel even beduusd toe welk rommeltje er op tafel kwam bij Zuid die alvast maar schuldbewust toegaf rekening te houden met een gepeperde downscore. Dat werd dus 3 down, het was de eerste van zes ronden, en iedereen aan tafel dacht dat OW het veel te hoge contract van NZ met een leuke top had afgestraft, maar na de zesde ronde aan het eind van de avond bleek het dus helemaal anders te zitten want bij parenbridge geldt het relatieve resultaat van een paar ten opzichte van de andere paren (zie laatste tabel)!

Het “verantwoorde” biedverloop bij Prof Jack

WEST NOORD OOST ZUID
      pas
1♣ (geen 5-kaart) Pas 1 Pas
2 3 4 Pas
Pas Pas    

Jack wijst een 3opening af (“de kwaliteit van harten is net niet goed genoeg”) en Noord komt nog wel even in de bieding, maar OW komen bij deze bieding wel aan de weet dat ze samen een sterk spel in handen hebben. En in de praktijk moet het veelal ongeveer zo zijn begonnen, maar daarna namen 7 NZ-paren inderdaad geheel volgens de stelling van Filarski de biedingen toch over en kwamen, veelal en dus terecht gedoubleerd, steeds uit op meerdere downslagen, tot 5 down toe! Zie tabel. De absolute top van 100% werd voor NZ bereikt door het in Zoetermeer welbekende paar Helen Speicher & Fred Bijk en voor OW door Arend Pet & Cor Stolze.

NZ-score Aantal Resultaat Door %NZ %OW

-200

-300

-450

-500

-650

-800

-1100

1

1

1

1

1

3

1

4-2

5♣-3

4+1

3SA-5

5XC

5X-3

5X-4

NZ/Z

NZ/N

OW/O

NZ/N

OW/W

NZ/N

NZ/Z

100

87,5

75

62,5

50

25

0

0

12,5

25

37,5

50

75

100

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-