BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

Bridge in Leidse kranten jaren 50

 

Anders dan bij schaken en dammen was de berichtgeving over bridge in de Leidse kranten in de jaren vijftig tamelijk beperkt. Alleen het LD had een bridgerubriek, maar wel van topper Herman Filarski, en de lezers van het LD hadden daarom een vorstelijke toegang tot de actuele stand van de techniek van het bridge want Herman Filarski volgde alle (inter)nationale ontwikkelingen op de voet, deed zelf eind jaren vijftig enkele malen mee met het Nationale bridgeteam, en beschreef alles heel interessant en deskundig. Maar er zat kennelijk geen lokale bridger in de sportredactie, zoals bij schaken, en daarom kwam in de berichtgeving niet door, hoe populair bridge nu eigenlijk in Leiden zelf was: er was geen duidelijke informatie (zoals uit de jaarvergaderingen van het district Leiden van de NBB) over aantallen clubs, leden en over hun deelname aan de districtscompetities, maar er was wel heel veel hapsnap informatie hierover. Veel uitslagen en ranglijsten van de lokale clubs zoals BC De Sleutels, VOG, DDS, Sans Atout, “OO”. Er was ook een bedrijfsbridgecompetitie. En er waren ook af en toe lokale bridgedrives, ook van Het Rode Kruis/Afdeling Rijnland, waarvan de opbrengst bestemd was voor chronisch zieken. Vier bridgeclubs speelden jaarlijks om de Waddington-beker. Bovendien was er het jaarlijkse bridgetoernooi van district Leiden om de “Zilveren Hutspot” (de wisselprijs van het LD) waaraan vijf bridgeclubs meededen. Op 5-2-1955 verschijnt dan de bridgerubriek van Herman Filarski in het LD en vanaf dan is het (inter)nationale bridge beter te volgen dan het lokale bridge. Nederland was in die tijd onopvallend aanwezig in het Europees Kampioenschap (EK) voor landenteams, vanwege de traditionele inzinking in het laatste speldeel. Maar in 1955 was het EK in Amsterdam, van 1-10 juli, en toen eindigde NL dan eindelijk op een mooie vierde plaats, ook al omdat de traditionele inzinking zich in eigen huis niet voordeed. Eindstand: 1. Frankrijk, 2. Italië, 3. Zwitserland, 4 NL. Kort daarvoor was Engeland nog Wereldkampioen geworden, maar in het EK ontbrak de intussen ziek geworden Terence Reese en zonder deze roemruchte topper bakte Engeland er niet veel van, en ook Schapiro (langdurig de uitstekende partner van Reese) deelde in de malaise, blijkens onderstaand spel. De Engelsen speelden dit spel in hun verloren wedstrijd tegen het betrekkelijk zwakke Denemarken…

West/NZ; Rubriek HW Filarski, 9-7-1955, LD

  ♠ HV6  
  V864  
  AH7642  
  ♣ -  
♠ T75 N ♠ 93
732 W         O AHB
T95 Z VB8
♣ V984   ♣ H6532
  ♠ AB842  
  T95  
  3  
  ♣ ABT7  

Biedverloop

WEST NOORD OOST ZUID
pas 1 2 2
pas 4 pas 5
pas 5 Allen pas  

West komt uit met 4 en nu is er maar één kans om het contract van 5te maken. Zuid moet de eerste slag nemen in de hand met de aas, met een kleine troef naar tafel gaan, A spelen en dan komt de crux: Noord speelt een kleine ruiten voor een troef in de hand. Na A enB zijn de troeven bij OW verdwenen en hierna worden de ruiten afgespeeld die inderdaad 3 om 3 bij OW zitten en dus wordt het contract exact gemaakt! Schapiro deed het bijna net zo, maar hij troefde 2x een ruitenslag in en verloor zo de extra ruitenslag (hij maakte nu 4 in plaats van 5 ruitenslagen) waarmee hij het contract wel precies had kunnen maken (idealiter 5 schoppenslagen, 5 ruitenslagen en 1 klaverenslag)!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-