BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

Kerstdrive 2015 bij BC Kontrakt

 

Ook bij BC Kontrakt is de Kerstdrive een gezellige traditie, waaraan dit jaar 38 bridgeparen meededen. De Kerstdrive werd gehouden in de vorm van een topintegraal. En hoewel dan iedereen een kansje heeft om de Kerstdrive te winnen, waren de topplaatsen toch bezet door clubtoppers:

1.Meint Plenter & Ted Schoonderwoerd met 64,79%; 2. Fokko Bos & Henk Steer met 61,32% en 3. Magda Groen-Devilee & Marijke Noort met 60,71%. Gelijk al spel 1 was een heel interessant en complex spel, waarop de winnaars als enigen de lange weg naar de 100% vlekkeloos wisten af te leggen:

Spel 1, 22-12-15. Noord/Niemand

  ♠ 743  
  9732  
  B7542  
  ♣ 2  
♠ - N ♠ AHBT96
AH8 W         O V54
VT9863 Z -
♣ A874   ♣ HV63
  ♠ V852  
  BT6  
  AH  
  ♣ BT95  

Biedverloop bij Prof Jack

WEST NOORD OOST ZUID
  pas 1 pas
2 pas 3 pas
4 pas 4 pas
4 pas 4 pas
4SA pas 5 pas
6 pas pas pas

Nadere toelichting voor zover nodig: 3: naast de 5+ schoppen, belooft Oost met dit bod ook 4+ klaveren te hebben en het is mancheforcing; met 4geeft ook West aan over 4+ klaveren te beschikken en over 12+ pt. 4, 4 en 4♠ zijn controlebiedingen met slemvooruitzichten; 4SA vraagt naar azen; 5geeft 1 aas aan, met 6als eindbod (Oost heeft weliswaar maar één aas, maar twee controles, zoals een aas en een renonce, aangegeven).

In de praktijk is op dit spel 4x een klein slem (3x 6en 1x 6) geboden en slechts 1x gemaakt. Hierna volgt een uitgebreidere toelichting op het afspel van het klaverencontract, dat net als het schoppencontract, precies kan worden gemaakt.

Het afspel: een winnende speelwijze

Als uitkomst is vaak A gespeeld (ook een keer harten maar dat geeft NZ geen grotere afspelkansen), en Oost troeft. Als Oost nu alle troeven zou gaan trekken gaat het contract down, zo moeilijk is het maken van dit contract. Maar Oost kan troeven gaan trekken met de heer en de vrouw en dan blijkt dat Noord slechts 1 troef had en dat Zuid nu nog 2 troeven over heeft, waarvan hij er zeker 1 gaat maken. Oost moet nu dus twee introevers gaan maken: hij komt nu 3x op met schoppen en als Zuid V ingooit, maakt Oost in de dummy zijn eerste introever. Hij speelt nu ruiten en maakt in de hand zijn tweede introever, in Zuid wordt H ingegooid en dus zit V bij West nu vrij. Oost gaat nu weer schoppen spelen en de tweede schoppenslag wordt getroefd in Zuid, maar overtroefd in West. West komt nu met V op, en tja, Zuid troeft met de laatste nog in het spel zittende troef. Maar logischerwijs moet Zuid nu wel met harten terugkomen en OW hebben nog de hoogste 3 harten en maken zo de laatste drie slagen, contract gemaakt! Met open kaart is deze speelwijze nog wel te vinden en via “double dummy” gaf Prof Jack al aan dat het contract inderdaad te maken was, maar Mient Plenter & Ted Schoonderwoerd vonden als enigen van de slembieders een goede speelwijze met dichte kaart en dat is uiteraard een uitstekende prestatie!

 

Ouderenclub voor schaken en dammen

Ouderenschaak- en damclub Palet Welzijn Zoetermeer (OSDPWZ) gaat op dinsdag 15 maart van start met een clubmiddag speciaal voor de oudere schaker of dammer. Bij OSDPWZ draait het niet om de prestatie of de ratings, maar om de gezelligheid en sociale contacten.

Er is alleen een onderlinge competitie (OC) bij OSDPWZ. Deze OC is op dinsdagmiddag van 13:00 tot 17:00 in de gezellige centrale zaal van de recreatieruimte Nathaliegang 79, 2719 CP Zoetermeer (pal naast de bibliotheek in Rokkeveen).

Contactpersonen: Bram Doeves, Telefoon: 079-3613633 en e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en

Piet Verreck , Telefoon: 079-3617925 en e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-