BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

Kerstdrive bij BC de Sprinter

De traditionele kerstdrive bij de Sprinter is druk bezocht. 42 Bridgeparen deden mee. De kerstdrive had de vorm van een topintegraal waarin iedereen een kansje maakt op de eerste plaats. En inderdaad, de prijswinnaars behoorden niet direct tot de toppers van het gewone klassement. De eerste prijs was voor Gea van Eenige & Fons van Eenige met de topscore van 65,14% en zij werden gevolgd door Sannie Kuiper-van Oeveren & Anke Scholing met 64,86% en Carla Verkouteren & Ankie Wendel-Crone met 57,36%. Op spel 10 waren heel grote biedverschillen te constateren. Meestal bood Oost ruiten, met 17 eindcontracten van 2 tot 4 ruiten, slechts eenmaal werd 5 ruiten aangedurfd, door Els Willemsen-vd Linden & Evert Johan van Beek, met een overslag gemaakt voor 90%. Maar de twee hoogste scores kwamen door twee 4-schoppen-biedingen, die met één en zelfs twee overslagen werden gemaakt door Erik Bruins & Peter Englebert (95%) en Marie José Akkersdijk-Jacobs & Matje Matteman (100%). Eens kijken hoe Jack biedt op dit interessante spel.

Spel 10 op 17-12-15; Oost/Allen

  ♠ B42  
  HV7  
  B6  
  ♣ HT965  
♠ HV76 N ♠ AT8
8652 W         O A
HT43 Z V98752
♣ 3   ♣ A72
  ♠ 953  
  BT943  
  A  
  ♣ VB84  

Biedverloop bij Jack obv een basale vijfkaart hoog

WEST NOORD OOST ZUID
    1 Pas
1 Pas 2 Pas
3 Pas 3SA Pas
5 Pas Pas Pas

1: het is gebruikelijk om de laagste van 2 vierkaarten te noemen, mogelijk deed bijna het hele veld net als Prof Jack daarom een hartenbod, maar degenen die (minstens 2x) schoppen boden, kregen bij dit spel eigenlijk het gelijk aan hun kant (maar niet bij Jack, want ook bij een schoppenbod van West gaat Oost bij Jack uiteindelijk naar 5 ruiten). Want Oost heeft slechts één harten en herhaalt daarom nog eens zijn lange ruitenkaart. West noemt daarom ook zijn ruitenkaart en Oost verwacht nu met de ruitensteun van West vast wel 3SA te kunnen maken. Maar West heeft harten geboden zonder ook maar één honneur te hebben, welke kleur door Oost niet beantwoord is, en ziet daarom weinig in SA en gaat onverschrokken (mede gelet op de sterke schoppen en de singleton klaveren) door naar 5!

Het afspel

Het is grappig om te zien dat op basis van slechts 22 honneurpunten, Oost geen enkele moeite zal hebben om mede dankzij introevers 12 slagen in ruiten te maken, zo goed vult West het spel van Oost aan. NZ zullen alleen hun A maken. Bijna alle (ofwel 17) ruitenbieders maakten 12 slagen.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-