BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

Bridge is geen schaken-met-kaarten

 

Dit was de titel van een bridgerubriek van Herman Filarski in het Leidsch Dagblad van 18-5-1963. Die titel hield ook verband met de match om de wereldtitel schaken tussen WK Michael Botwinnik en zijn uitdager Tigran Petrosian die op 22 maart was begonnen en die op 18 mei nog steeds aan de gang was, ook al had Petrosian een beslissende voorsprong genomen. In de Leidse kranten stonden bijna dagelijks grote stukken over deze match want ook in Nederland was er veel belangstelling voor.

Vervolgens waarschuwde Filarski in zijn rubriek voor twee groepen spelers die de aantrekkelijkheid van het wedstrijdbridge in ernstig gevaar konden brengen. De eerste groep is die der langzame spelers: de mensen die telkens weer overwegen of zij een ruitentweetje of een drietje op tafel moeten leggen en die bij het bieden vaak enkele minuten in trance gaan om dingen te bedenken die toch niet te bedenken zijn. Ook in 1963 was het regel om 4 spellen in een half uur te spelen. Volgens Filarski was het overgrote deel van de bridgers het best wel eens met dit tempo, want bridge is geen schaak en dit is het wezen van het wedstrijdbridge: een snelle aaneenschakeling van korte, flitsende duels. Op dit punt is er weinig veranderd. Wordt vervolgd.

Zuid/Niemand. Rubriek HW Filarski 30-3-63 in LD

  ♠ AT  
  AB8642  
  HT  
  ♣ AH3  
♠ 765 N ♠ VB98
HVT95 W         O 73
B9873 Z AV642
♣ -   ♣ V5
  ♠ H432  
  -  
  5  
  ♣ BT987642  

Biedverloop

NOORD OOST ZUID WEST
    3 pas
5 pas 6 Allen pas

De beste speelwijze voor bovenstaand spel betekent een slag meer dan gemaakt

In 1962 heeft de NBB het kampioenschap voor gemengde paren ingesteld en de eerste kampioenen waren mevrouw Hoogenkamp & de heer Kornalijnslijper. De kampioenen verloren in 1963 het bovenstaande spel van een jeugdpaar dat hier “alles of niets” (Zuid) 6♣ bood en maakte, net als een ander paar, en aangezien de rest van het veld op lagere scores uitkwam, hadden de kampioenen op dit spel een magere score, maar ze kwamen toch in de volgende ronde. Maar het had nog slechter kunnen aflopen voor de kampioenen 1962, als het jeugdpaar NZ de beste speelwijze had toegepast! Dan had Noord de gebruikelijke uitkomst (♥H) niet met de aas moeten nemen (was gespeeld) maar klein moeten bijspelen en dan had Zuid moeten aftroeven. Dan met klaveren naar de heer en dan weer een harten in Zuid aftroeven; hierna naar Noord terug voor de troefaas, om daarna hartenaas te incasseren (in Zuid ruiten weg) en weer een harten vanuit Noord aftroeven in Zuid. Dan Noord aan slag brengen met schoppenaas waarna ♥8 opnieuw wordt afgetroefd in Zuid, waarna Zuid ♠H incasseert en een schoppentje aftroeft in Noord met ♣3; en nu is de ♥B eindelijk vrij waarop Zuid zijn laatste verliezer kan weggooien, en zo zijn er vrijwel zonder risico 13 slagen te maken!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home.

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-