BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

De Gemengde Parencompetitie van district Delft in Zoetermeer

 

De Gemengde Parencompetitie 2016 in 2BHome Zoetermeer is gewonnen door Barbara Wiemer & Roland van Ommen. Ook de nummers 2: Arianne van Eck & Jan van Namen, plaatsten zich voor de halve finale van het NK Gemengde Paren in Utrecht. Er waren als gebruikelijk drie zittingen (3 avonden) en de genoemde paren waren steeds in de voorste gelederen te vinden, al waren de kopposities van de tweede zitting voor twee andere paren: Harry Geelen & Anneke van der Meer en Jan van Die & Ieke Looijé. Het volgende spel droeg prima bij aan de eindscore van de kampioenen.

Zuid/Allen, Gemengde Paren, spel 7, 27-1-16

  ♠ J9  
  AJ98  
  T94  
  ♣ AJT5  
♠ KQT2 N ♠ A8654
6542 W         O 7
A76 Z QJ32
♣ Q6   ♣ K74
  ♠ 73  
  KQT3  
  K85  
  ♣ 9832  

Biedverloop A bij Jack obv een basale vijfkaart hoog

WEST NOORD OOST ZUID
      pas
1 pas 1 pas
2 pas 3 Allen pas

Biedverloop B bij Jack obv een basale vijfkaart hoog

WEST NOORD OOST ZUID
      pas
pas 1 1 doublet
4 pas pas pas

Van de 9 OW-paren kwamen er 3 op 4 schoppen uit: Roland van Ommen & Barbera Wiemer, Anneke Visser & Roelof Koekoek en Gerrie Hendriks & Helen Speicher (het laatste paar haalde de hoogste score binnen omdat ze het betrekkelijk eenvoudig te maken contract gedoubleerd maakten). De overige paren kwamen vooral op 3♠ uit en aan één tafel paste iedereen. Dat lijkt vreemd, om allemaal te passen, terwijl een manche haalbaar is, maar ook Prof Jack vindt eigenlijk dat de hand van niemand mooi genoeg is om te openen.

Bij biedverloop A heeft West niettemin het lef om te openen en Oost noemt de kleur van West die met 2♠ verder een krappe opening aangeeft. Het 3♠-schoppenbod heeft de voorkeur van Jack maar met de 12 herwaarderingspunten van Oost zou hij ook met 4♠ kunnen leven.

Bij biedverloop B komt ook Jack op 4♠ uit. Hier durft Noord het aan om met 1♣ te openen en na het volgbod van Noord vervolgt Zuid met een negatief doublet dat hier vaak 4 harten en 6+ punten belooft. Aangezien West ook sterk in schoppen is met zo’n 13 herwaarderingspunten waagt hij met 4♠ een manchebod, dat hier ook wel preëmptief kan zijn, om verder bieden van NZ te bemoeilijken.

Het afspel gaf geen enkel probleem, aan alle tafels maakten OW minimaal 10 slagen op basis van slechts 21 honneurpunten. Maar de handen van OW vullen elkaar prima aan. De troeven zijn bij NZ in twee slagen verdwenen en OW kunnen aan de korte kant 2 slagen introeven (over en weer introeven).

 

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home.

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-