BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

Voorronden Ruitenboertoernooi 2016 bij Sweet Lake Bridgers

 

Begin maart konden alle clubs meedoen aan de voorronden van het 57e Ruitenboertoernooi van de NBB dat nu eens niet is bedoeld voor bridgetoppers. Het is een leerzaam toernooi, want alle spellen worden beschreven door een bridgetopper, en veel spellen bevatten iets bijzonders. Kees Tammens - de bridgemedewerker van de Volkskrant en van Bridge, oud-international, oud-juniorentrainer van 1991-2015, die bij zijn afscheid is benoemd tot lid van verdienste van de NBB - beschreef dit jaar de biedverlopen en de afspelanalyses, zoals op spel 7 hierna.

Spel 7. Zuid/Allen

  ♠ HBT8  
  V83  
  HB8  
  ♣ AB6  
♠ 32 N ♠ AV975
T9 W         O A6
AV6432 Z 75
♣ T75   ♣ H832
  ♠ 64  
  HB7542  
  T9  
  ♣ V94  

Kees Tammens over biedverloop

Hij meent dat Oost na eerdere niet benoemde biedingen met 2♠ zal vervolgen (ook bij Prof Jack is dit een mogelijk biedverloop) en dan staat Zuid voor een lastige keuze. Biedt Zuid 3♥ (Prof Jack vindt de hand van Zuid net niet sterk genoeg hiervoor, vandaar die “lastige keuze”) dan leidt dat tot een vlijmscherpe 3SA (ook Prof Jack geeft na 3♥ aan dat Noord dan het best 3SA kan bieden gezien zijn kracht ook in de andere kleuren).

Kees Tammens over afspel

Een eventuele 4♥ maakt geen enkele kans en gaat 2 down. Bridge is grillig want de 3SA op samen slechts 21 punten loopt soepel. Oost komt tegen 3SA met een kleine schoppen uit voor ♠8 in Noord. De leider speelt ♥V en vervolgt harten als Oost duikt. De kaarten zijn duivels verdeeld. Oost kan oversteken naar ♦A in West die schoppen vervolgt. Oost neemt ♠V en ♠A, maar Noord heeft in ♠H een tweede schoppenstop en maakt 2 schoppenslagen, 5 hartenslagen, ♦H en ♣A. Contract gemaakt.

De resultaten bij Sweet Lake Bridgers op dit lastige spel

Aan de 15 tafels wisten alleen Marianne Janssen & Elly Stevens (A-lijn) het beoogde resultaat van 3SA C te behalen; 5x werd 4♥ gespeeld en dat ging steeds 1, 2 of 3 down; 4x 3♥ dat ook steeds down ging; 2x 2♥ dat met overslagen werd gemaakt; en 3x werd OW toegestaan schoppen te spelen en ook dat ging steeds 2 of 3 down.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home.

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-