BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

Een bijzonder klaverenslem bij Sweet Lake Bridgers

 

Zelfs Prof Jack kwam niet verder dan 5op onderstaand spel, maar Bas-Bram boden niet alleen als enigen 6maar ook maakten zij als enigen de 12 slagen. Dit spel kwam voor in de laatste sessie van de zesde cyclus van Sweet Lake Bridgers. De eindstand in de A-lijn van de zesde cyclus was: 1. Lasca Matthijssen-Kool & Leo Matthijssen met 60,46% en 2. Wilma Ruigrok & Jilles Kooij met 55,24%. En de eindstand van de vijfde en laatste sessie in de A-lijn was: 1. Marianne Janssen & Elly Stevens met 68,23% en 2. Bram Doeves & Bas Wesselink met 61,98%. Onderstaand spel 4 droeg met een top van 100% in hoge mate bij aan de 2e plek van hierna OW Bas-Bram.

Spel 4 dd 13-4-2016; West/Allen

  ♠ H9  
  V8432  
  AH872  
  ♣ 3  
♠ A N ♠ B87542
A76 W       O H5
5 Z BT6
♣ HVT86542   ♣ AB
  ♠ VT63  
  BT9  
  V943  
  ♣ 97  

Biedverloop bij Bas-Bram obv basale 5-kaart hoog

WEST NOORD OOST ZUID
2♣ (!?) doublet 2 pas
3 pas 4 pas
4SA pas 5 pas
6 pas pas pas

Prof Jack sputterde tegen bij de sterke 2-opening van West, want West biedt de sterkst denkbare Acol-opening op slechts 13 pt, ook al heeft West een wel heel bijzondere verdeling, waar Bram dus een groot gewicht aan toekende. Het probleem hier van een gewone 1-opening blijkt te zijn dat Oost dan voorlopig geen klaveren steunt, waardoor OW met moeite toch nog hooguit op 5kunnen uitkomen. Zeven van de 14 OW-paren bij Sweet Lake Bridgers kwamen inderdaad op 5uit, ook werd nog twee keer 3SA met overslagen gemaakt (maar als Zuid de ruitenuitkomst vindt, dan blijkt SA toch niet ideaal, want dan maken NZ moeiteloos 5 ruitenslagen op rij).

Noord geeft met het doublet aan een opening te hebben en Oost geeft met zijn eigen kleur aan 5+ schoppen te hebben en 8+punten, en daarbij kunnen een aas en een heer zitten (en even later blijken het de gezochte heer en aas te zijn!). Aangezien Oost nu al heel snel klaveren steunt, kan West eigenlijk heel makkelijk azen vragen, want een 5-antwoord (geen azen) blijft na passen gewoon staan, maar met het gegeven 5-antwoord (1 aas) durft West het wel aan om 6 te bieden. En dat blijkt maakbaar, al komt het veld niet verder dan 11 slagen, contract van 5 weliswaar gemaakt, maar bij parenwedstrijden geeft een overslag een hoger percentage, niet onbelangrijk. Bas-Bram haalden de twaalfde slag wel binnen (contract van 6gemaakt), door de hartenverliezer van West in Oost in te troeven met troef-boer. Eerst moest daarvóór de ruitenslag worden afgegeven, dan kon al een keer troef worden getrokken voor troef-aas in Oost, maar dan moeten vervolgens de harten worden afgespeeld, met op de derde hartenslag de troef-boer (en met inderdaad een al verondersteld ongevaarlijk hartenzitsel van 5-3 bij NZ), waarna West weer aan slag wordt gebracht, om de laatste troef eruit te halen en om dan geen enkel probleem meer te hebben met de rest van de slagen.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home, behalve in de zomer)

 

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-