BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

Gambling 3SA bij BC Kontrakt in de zomercompetitie

 

Elk jaar houdt BC Kontrakt een druk bezocht Open Zomertoernooi, en ook dit jaar zijn er na 3 sessies op het moment van schrijven alweer 93 deelnemers. De deelnemers komen uit het hele NBB-district Delft en een aantal daarvan bouwde mooie scores op in de Districtskampioenschappen. Want waar is de expertise hoog genoeg om een “Gambling 3 SA” te bieden? Nou, bij BC Kontrakt in de zomercompetitie! Bij een Gambling 3 SA is er een dichte zevenkaart in klaveren of eventueel ruiten bij de openaar en de partner moet dus over minstens twee slagen beschikken met dekking in de andere kleuren. In spel 12 op 14 juli was het zover:  

Spel 12 dd 14-7-16; West/NZ

  ♠ HT987  
  T6  
  T532  
  ♣ T8  
♠ AB32 N ♠ V64
B932 W         O 4
A8 Z B4
♣ 976   ♣ AHVB542
  ♠ 5  
  AHV875  
  HV976  
  ♣ 3  

Biedverloop aan minstens één tafel bij BC Kontrakt

(Rob Clerc opende in ieder geval met 3SA!)

West Noord Oost Zuid
pas pas 3SA !! 4!!
Doublet !! pas pas pas

3SA: Zoals al beschreven meent Oost met zijn 7 klaveren een dichte klaverenkaart te hebben en moet zijn partner voor de twee overige slagen zorgen; als we even naar Oost en West kijken is dat dik in orde;

4♥: Maar ook Zuid blijkt een steengoede kaart te hebben, met 2 singletons bovendien, maar…;

Doublet: West begrijpt dat OW drie azen in de niet-troefkleuren hebben en heeft ook nog – heel uitzonderlijk bij al die lange kleuren - de boer vierde van troef achter de hartenbieder, dat zijn vier slagen als NZ GEEN renonces hebben, en die hebben ze niet!

Afspel in de praktijk:

Aan de 10 tafels wordt maar liefst 6x het bovenstaande contract gesloten (het hoeft uiteraard niet aan alle tafels zo te zijn toegegaan als in het biedverloop beschreven, maar hier is een gambling 3SA een heel sterk en fraai openingsbod), dat inderdaad dus 5x 1 gedoubleerd down gaat en 1x zelfs 2 gedoubleerd down: en de bridgeparen die deze toch wel heel bijzondere prestatie volbrachten waren:

Petra van Reijzen & Marjon Smits; Rob Clerc (inderdaad, de veelvoudig oud-damkampioen van NL) & Nelleke Rotteveel; Iesje Willemars & Gert Roos; Jeanette Ruigrok van de Werve & Giel van den Bos (tevens de nrs 2 van deze sessie met 57,64%); Maarten van Asseldonk & Ria Bakker (tevens de winnaars van deze sessie met 59,72%; en de nrs 3 van deze sessie waren Frans Groen & Det Marcelis met 56,02%) en Maurits Storm & Louisa de Wit (met een 100% score op dit spel vanwege de 2 down).

 

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home, behalve in de zomer)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-