BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

Zomercompetitie bij BC Zoetermeer

 

BC Zoetermeer bestaat sinds september 2014 en speelt op maandagavond in 2bhome, ook ’s zomers. Intussen is BC Zoetermeer al een club van bijna 70 leden en 3 lijnen. Op de eerste sessie van de zomercompetitie waren er altijd nog 2 lijnen actief. Het duo “Bas & Bram” van het ’s zomers niet actieve Sweet Lake Bridgers mocht in deze competitie in de A-lijn aanschuiven. Vaak doet zich een aardig spel voor om te beschrijven, ook nu. Het is een spel waarbij kan worden uitgekomen op 4♠ en 5♣, maar alleen het 5♣-contract is te maken. Dit spel droeg flink bij aan de tweede plaats in deze sessie van Bas & Bram. Winnaars van de eerste sessie van de zomercompetitie van BC Zoetermeer werden Lex Verlinden & Ineke Rotteveel met 61,98%, 2. Bram Doeves & Bas Wesselink met 59,38% en 3. Niek-Jan vd Brink & Herman Massing met 56,77%.

Spel 20 dd 27-6-16; West/Allen

  ♠ B7  
  T5  
  HB754  
  ♣ HB97  
♠ T983 N ♠ H2
HB743 W         O AV86
83 Z VT962
♣ 43   ♣ T8
  ♠ AV654  
  92  
  A  
  ♣ AV652  

Biedverloop bij Prof Jack op basale 5-kaart hoog

West Noord Oost Zuid
pas pas 1 doublet
1 2 2 3
pas 3 pas 4

1♦: een krappe opening, maar een 5-kaart ruiten en dan wordt soms geopend, maar niet altijd.

Doublet geeft vaak een ruime opening aan, en zwak in de geboden kleur;

1♥: met bijtelling van 2 pt voor 2 doubletons wordt op de benodigde 6 pt uitgekomen;

2♣: kan net vanwege de doubletons

2♥: er is een fit en een krappe opening

3♥: een cuebid op dit niveau geeft een sterk spel aan (18-20 pt) en forcing

3♠: Noord is gedwongen om te bieden, maar heeft geen goede biedkleur meer, dan maar schoppen

4♠: en zuid maakt er een manche van

Biedverloop 2 bij Prof Jack op basale 5-kaart hoog

West Noord Oost Zuid
pas pas pas 1
pas 1SA pas 3
pas 3 pas 3
pas 4 pas 5
pas pas pas  

Als Oost zou passen, kan Zuid gewoon met 1♠ openen en 1SA van Noord geeft dan 6-9 pt aan, waarna Zuid met een sprongbod voor een sterk spel vervolgt, eerst noemt Noord nog zijn langste kleur, maar hij moet van Zuid kiezen tussen schoppen en klaveren, Noord kiest uiteraard voor klaveren en Zuid maakt er een manche van.

Afspel

Het blijkt dat 4♠ niet te maken is; OW maken 2 harten en normaal gesproken altijd ook 2 troeven. Bij 5♣ maken OW alleen de 2 harten. Gerard de Bruin & Cor Stolze (B-lijn) en Bas & Bram (A-lijn) boden en maakten 5♣ voor een score van 100%, terwijl Nico Haitjema & Carel ten Tije (A-lijn) ook 5♣ boden, maar 1 down gingen. De overige 7 paren kwamen op deelscores uit. In meerderheid werden klaverencontracten bepaald en enkele schoppencontracten, en 1x wisten OW het eindcontract te bepalen op 3♥, en dat ging 2 down.

 

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home, behalve in de zomer)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-