BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

zomercompetitie BCKontrakt

 

BC Kontrakt heeft weer een druk bezochte Open zomercompetitie gehouden: maar liefst 170 deelnemers hebben meegedaan aan meestal niet alle (het is zomer) maar wel meerdere sessies van de in totaal 10 sessies. Bovendien is een aantal bridgers tevens lid geworden van BC Kontrakt, dat dus op een zeer geslaagd zomerevenement kan terugzien. Winnaar werd Roland van Ommen (62,23%); 2. Arie Splinter (61,91%) en 3. Gerrie Hendriks & Helen Speicher (60,68%). Hierna volgt een spel uit de laatste sessie dd 16-8-2016:

Spel 12 West/NZ

♠ H87
8542
52
♣ 6542
♠ T3 N ♠ V654
VB W         O T9763
VT9 Z AH86
♣ AHV987 ♣ -
♠ AB92
AH
B743
♣ BT3

Biedverloop met commentaar van Prof Jack

West Noord Oost Zuid
1 pas 1 dbl
2 pas 2SA pas
3SA pas pas pas

Bij Prof Jack betekent 1♣ een opening en geen vijfkaart in de hoge kleuren en 2+ klaveren. Prof Jack zou een doublet voor Zuid geven en dat betekent vaak een ruime opening en in dit geval een hand met nadruk op de ruiten en de schoppen. Prof Jack zou voor West nog eens klaveren bieden om aan te geven dat West ook echt klaveren bezit. En dan stopt Jack. Maar in de praktijk van Kontrakt wordt in 10 gevallen doorgeboden en in slechts 3 gevallen eveneens gestopt bij 2♣. Ik kan me dat voorstellen, West heeft echt een hand om een beetje optimistisch van te worden en Oost heeft vast wel dekking in de kleuren van Zuid en kan best wel eens naar 2SA (in 3 gevallen) gaan en met zes klaverenslagen (in een optimistische bui) maakt West er 3SA (in twee gevallen) van. En in totaal spelen OW 4x 3SA. In drie gevallen wordt met schoppen uitgekomen en 1x wordt met ruiten uitgekomen (niet met harten en klaveren, die zijn immers geboden door OW). En dan zie je weer eens wat voor verschil de uitkomst kan maken bij een 3SA-contract. De ruitenuitkomst speelt OW precies in de kaart. Het is nauwelijks moeilijk om dan een overslag te maken via 6 klaverenslagen en 4 ruitenslagen. Maar als schoppen wordt gespeeld maken NZ zonder al te veel problemen 3 schoppenslagen en 2 hartenslagen en gaat het 3SA-contract 1 down. Gert Roos & Sarah Zijlmans waren zo optimistisch om 3SA te bieden en waren zo gelukkig om als enigen de overslag voor 100% te maken! Of moeten we zeggen dat dit bridgepaar het toch maar even aandurfde om 3SA te bieden en met de 100% score loon naar werken kreeg!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-