BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

'Altijd gemaakt', vaak loze kreet

Filarski zag in een heel mooi spel dat gespeeld werd in de finale van het Interpolis Open in Tilburg, een mooie aanleiding om eens af te rekenen met de kreet “altijd gemaakt”, een kreet die maar al te vaak wordt gemaakt na afloop van een spel dat verkeerd is afgelopen, terwijl de “schuldige” iets anders “altijd had gemaakt” (rubriek van 20-2-1971 in het Leidsch Dagblad). Trouwens nog een klein woordje vooraf over het peil van het bridge in Leiden omstreeks die tijd: in 1971 speelden de Leidse bridgers van bridgeclub de “Leidse Sleutels” in de Meesterklasse van de bridgecompetitie van de NBB, de hoogste klasse, en omstreeks die tijd waren er ook bridge-interlands in Leiden gehouden, waaraan met name ook enkele Leidse jeugdspelers hadden meegedaan. De al genoemde Interpolisfinale werd gewonnen door de Hagenaars Borst & De Lange in een veld van 56 finaleparen, en die waren na een enorme afvalrace overgebleven uit een veld van bijna 3500 paren waarmee het Interpolis Open gestart was.

Oost/NZ

♠ T9
AV53
9754
♣ VB2
♠ AB74 N ♠ HV53
HB W         O 986
BT62 Z AH8
♣ AT4 ♣ H76
♠ 862
T742
V3
♣ 9853

Filarski zat als Kibitzer achter een OW-paar dat 1SA-3SA had geboden, met de bedoeling om in SA evenveel slagen te maken als in een kleur en dan levert SA méér op. Maar nu niet, want Zuid startte met harten en NZ incasseerden meteen al vier hartenslagen en toen Oost later ook nog eens vergeefs op ♦V sneed, was het sombere resultaat 1 down! Onmiddellijk werd vastgesteld dat 4 schoppen “altijd gemaakt” was. Maar ook dat bleek niet aan alle tafels het geval, en aan één tafel ging het helemaal mis: Oost speelde 4 schoppen en Zuid startte met ♣9 en Oost ging nu op groot wild uit: slag 1 voor ♣A en slag 2 weer de verkeerde snit: Zuid maakte ♦V. Zuid vervolgde met klaveren en Oost moest de heer nemen, nu volgde twee ronden schoppentroef en daarna wilde Oost ♦A en ♦H incasseren om later op ♦T een verliezende klaver weg te doen. Maar helaas werd ♦H afgetroefd, daarna maakten NZ nog 2 hartenslagen alsmede ♣V: 2 down!! Met als onmiddellijk commentaar; tja, 3SA was “altijd gemaakt”. Maar Filarski zou Filarski niet zijn als hij niet even uitlegde dat Oost veel te gulzig wilde zijn, want 4 schoppen was wel heel eenvoudig maakbaar geweest: na ♣H, troef trekken en ruiten opspelen, en dan verliezen OW maximaal één ruitenslag en 2 hartenslagen, en omdat toevallig de ♦V vroegtijdig valt, hadden OW zelfs 11 slagen kunnen maken!  



Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-