dammen

Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: 

Den Hommel: Herberg, Hotel Café-Restaurant, Zwembad en nu Nationaal Denksportcentrum  

 

Het moderne NDC (Nationaal Denksport Centrum) Den Hommel is nu een zalencentrum van 12 zalen over twee verdiepingen, met een Grand Café en gratis WIFI, en de NBB (Nederlandse Bridge Bond) met zijn Bridge- en Boekenshop is gevestigd in Den Hommel. Veel bridgers, maar ook dammers en schakers vooral uit Utrecht, kennen dit centrum ongetwijfeld door de vele denksportevenementen.

In een boek ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van de Kring voor Damproblematiek heeft bibliothecaris Arne van Mourik onder meer de voorgeschiedenis beschreven van het kolossale gebouw Den Hommel, want Den Hommel in een ouder jasje was in de beginjaren veertig enkele jaren de jaarlijkse vergaderplaats van de damproblemisten.

Den Hommel is klein begonnen als Hommeltje. In de 17e eeuw stond ’t Hommeltje als herberg aan de Leidse Rijn in de gemeente Oudenrijn, dus ook nog op een andere plek, want daar legde de trekschuit uit Amsterdam na zes, zeven uur varen aan. Achter de herberg lag een fraaie tuin die ’s zomers werd omgetoverd tot groot terras. Minstens twee eeuwen lang heeft de uitspanning haar diensten in alle rust aan de reizigers bewezen. Maar rond 1900 kwam de snelgroeiende stad Utrecht in rap tempo dichterbij. De herberg werd gepromoveerd en vergroot tot Hotel Den Hommel aan het fameuze Amsterdam-Rijnkanaal dat in 1952 is geopend als opvolger van het verouderde stelsel van vaarweggetjes waarvan de Leidse Rijn deel uitmaakte. Twee jaar later kocht de gemeente Utrecht het landgoed Welgelegen, met daarop Hotel Den Hommel, van de gemeente Oudenrijn.

Nog eens negen jaar later, in 1963, was de stad zó dicht genaderd dat er een openbaar zwembad neerstreek in Welgelegen. Het oude Hotel Den Hommel, voor buurtbewoners nog steeds ’t Hommeltje, vond in 1984 haar Waterloo. Op dezelfde plek verrees een nieuw hotel: Hotel Ibis. De volgende versie van Den Hommel is eind vorige eeuw een paar honderd meter verderop gebouwd als Denksportcentrum. Opnieuw aan water, maar geen enkele bezoeker komt nog met de trekschuit.

 

Nu 27-31? Nu 26-21? Wit aan zet en wint
 39.1 Liersche 39.2 Bonnard 39.3 Meulen

Een dambord bevat 50 velden, en is meestal niet zichtbaar genummerd. De nummers zijn van belang voor de notatie van een partij of ook van een stand. De nummering gaat van veld 1 linksboven, van links naar rechts naar 50 rechtsonder. Een streep in de notatie is een zet, een kruis een slag. "Dampuzzels" is bedoeld voor het breedst mogelijke gezelschap van puzzelaars.  Wazew: wit aan zet en wint. +: wit wint nu of later.

 

1.In de onderlinge van de Liersche Damclub van 1934 verloor zwart na 27-31. Hoe won wit? Maar eigenlijk had ik nu een coup Hommel of een coup trekschuit willen laten zien, want die hadden natuurlijk best kunnen worden bedacht toen het indrukwekkende NDC in 1990 werd geopend, maar helaas bestaan ze (nog) niet. Dus maar weer eens wat fraaie staaltjes van dammen opgezocht in de Nieuwe Leidsche Courant van 1934, toen Wieger Hoekstra hierin de damrubriek verzorgde. Met “goede oplossingen” (vaak ca 40 namen), “correspondentie” en vraagstukken van “lezer-problemisten”. En dus ook van ingezonden standen uit de lokale onderlinge competities, zoals die van het eerste diagram, waarvan de oplossing is: 7-2! 31x42; 34-30 en hoe zwart ook slaat, het vinden van de witte winst is nu niet moeilijk meer.

2. Niemand minder dan Marcel Bonnard, de kampioen van Zuid-Frankrijk in die tijd, speelt hier de fabuleuze lokzet 18-23 en jawel hoor, zijn tegenstander meent al een schijfje winst te zien door 26-21!? maar kwam zeer bedrogen uit met juist een schijfje verlies na: 26-21 17x37; 41x21 23x32; 38x9 14x3!!; 25x23 12-17; 21x12 7x47 (dam); 48-42 47x44; 50x39 en nu blijkt wit dus een schijf achter te staan.

3. De onoplosbare uitsmijter van “lezer-problemist” G. van der Meulen uit Den Haag, maar bij nader inzien blijkt deze compositie op een coup te zijn gebaseerd, en dus hebben nu reeds de clubdammers de oplossing alweer gevonden, als tenminste de Coup de la Trappe ook tot hun repertoire behoort: 21-17 11x22; 31-26 22x31; 16-11 7x16; 39-34 30x28; 26-21 16x27; 37x26 28x37; en 42x2, een sensationele achtklapper naar dam!!

 

Ouderenclub voor schaken en dammen

Ouderenschaak- en damclub Palet Welzijn Zoetermeer (OSDPWZ) gaat op dinsdag 15 maart van start met een clubmiddag speciaal voor de oudere schaker of dammer. Bij OSDPWZ draait het niet om de prestatie of de ratings, maar om de gezelligheid en sociale contacten.

Er is alleen een onderlinge competitie (OC) bij OSDPWZ. Deze OC is op dinsdagmiddag van 13:00 tot 17:00 in de gezellige centrale zaal van de recreatieruimte Nathaliegang 79, 2719 CP Zoetermeer (pal naast de bibliotheek in Rokkeveen).

Contactpersonen: Bram Doeves, Telefoon: 079-3613633 en e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en

Piet Verreck , Telefoon: 079-3617925 en e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bram Doeves

 

Bram Doeves, (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op vrijdagavond bij DC Samen Sterk, De Egelantier, Hazerswoude.

 

U vindt alle denksportrubrieken hier terug: Denksport

 

 

-advertenties-

-goede doel-