dammen

Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: 

Het zomertoernooi van Nijmegen ofwel het rondje Goffert, sinds 1985.

Praatdam is het nieuwste boek van Johan Krajenbrink. Zie mijn vorige rubrieken die ook al thema’s uit Praatdam bevatten. Johan heeft ook columns over het zomertoernooi van Nijmegen geschreven en daar zitten weer leuke thema’s in, zoals dammen deed je vroeger helemaal niet in de zomer. Dan ging je op vakantie, tot in Costa Rica toe. Vanaf mei tot diep in september werd er niet eens aan dammen gedacht. Pas als de wind weer aan de deur ging rammelen, of de regen weer tegen de ramen kletterde, de duisternis steeds vroeger kwam binnenvallen, de kilte door alle kieren kwam kruipen, kortom als de avonden nat en koud werden, gelukkig bestond er dan die damclub. Maar dammers dammen! En na eerst bulderend gelachen te hebben over het idee alleen al, bleken die eindeloos lege zomermaanden een horde, die moeiteloos genomen werd. De eerste zomertoernooien werden een groot succes. Want in warme landen dan, daar wordt toch ook gedamd? En Nijmegen hoort bij de pioniers. Nijmegen is alweer een traditie. Nijmegen, en Nijmegen niet alleen, bestaat uit een bont gezelschap van hoge en lage ratings, van jong en oud, van Nederlanders en buitenlanders en zelfs vrouwen doen mee. Aan Nijmegen is de naam van Frans Kalsbeek verbonden. Nu lees ik in de geschiedenis van het toernooi van Brunssum dat Frans Kalsbeek van huis uit een Limburger is en dat zo “het rondje Goffert” werd geboren. Dat klinkt in ieder geval heel erg Limburgs. Limburgers weten bijna alle sporten te combineren met de tweewieler en in Limburg zijn een heleboel van die wielerrondjes. En wie komen er eigenlijk op de fiets naar de Jan Massinkhal in Nijmegen, nee niet naar de Goffert. Ook daarover heeft Johan geschreven. Maar in het Nijmegen Open vormen de fietsers, waaronder heel vaak Johan zelf, een minderheid, anders dan in de rest van het jaar, als je gewoon naar je eigen club toegaat om daar de Onderlinge te spelen. Staan er bij de bridgeclubs altijd wel een aantal Mercedessen, BMW’s en Audi’s, bij de damclubs zijn de fietsen opvallend aanwezig. Johan speelt in Nijmegen een soort thuistoernooi, hij doet bijna altijd mee, en hij heeft het Nijmegen Open het meest gewonnen, al vijf keer! Niet in 2016, want toen deed ook WK-titelkandidaat Roel Boomstra mee, en die won bijna alles, ook van Johan, zie de flitsen.

 

Na 39-34 Na 2-7? Nu 42-37?
 49.1 Boomstra 49.2 Bulatov

 49.3 Krajenbrink

Een dambord bevat 50 velden, en is meestal niet zichtbaar genummerd. De nummers zijn van belang voor de notatie van een partij of ook van een stand. De nummering gaat van veld 1 linksboven, van links naar rechts naar 50 rechtsonder. Een streep in de notatie is een zet, een kruis een slag. "Dampuzzels" is bedoeld voor het breedst mogelijke gezelschap van puzzelaars.  Wazew: wit aan zet en wint. +: wit wint nu of later.

 

1.Roel Boomstra – Jan Jacobs 2-0. Nijmegen Open NK 2016. Er waren 86 dammers op het Nijmegen Open afgekomen, waaronder veel toppers, want het was ook het Open NK. De eindstand van de eerste vijf: 1. Roel Boomstra 18 (uit 10); 2. Aleksej Domchev 15; 3. Alexander Bulatov 15; 4. Jean Marc Ndjofang 14; 5. Johan Krajenbrink 14. Roel Boomstra won het toernooi dus met een ongebruikelijk grote voorsprong, maar hij had in zeker 2 partijen “geluk”… Steeds weer blijkt dat Roel ook heel goed is in zetjes. Jacobs speelde hier 8-12, maar Roel hoopte op 17-22 (liet hij bij de analyse achteraf zien), want dan had hij met een briljant zetje gewonnen: 24-19 13x24; 25-20 14x25; 34-30 25x34; 37-32 28x37; 47-41 37x46; 26x37 46x43; en 48x6!!! Toch doet Roel (nog) niet uitsluitend briljante dingen, zoals uit de volgende twee flitsen blijkt.

2.Alexander Bulatov – Roel Boomstra 1-1. Nijmegen Open NK 2016. Twee grootmeesters die hier een verrassend keuzezetje missen. Prutswerk was gelijk het harde commentaar op Toernooibase. Alexander had het toernooi wellicht een ander verloop gegeven als hij niet het gespeelde 27-22 had gedaan, maar 27-21!! Na 26x17 komt er nu een relatief eenvoudige winnende dam op 2 en na 16x27 is het vervolg: 37-32 27x38; 39-33 38x29; en winnende dam op 5: 23x5!!

3.Johan Krajenbrink – Roel Boomstra 0-2. Nijmegen Open NK 2016. Volgens het commentaar van Martin Dolfing op Toernooibase haalde Johan tegen deze zware tegenstander niet zijn normale niveau, want Johan liet meerdere goede mogelijkheden door de vingers glippen, zoals hier: 35-30 24x35; 29-23 18x40; 39-34 40x29; 33x4 en ook Truus taxeert de overblijvende stand op remise!

 

Bram Doeves

 

Bram Doeves, (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op vrijdagavond bij DC Samen Sterk Hazerswoude en op dinsdagmiddag bij de ouderenschaak/damclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79, Zoetermeer.

 

U vindt alle denksportrubrieken hier terug: Denksport

 

 

-advertenties-

-goede doel-