schaakstukkenMagistrale momenten uit de schaakgeschiedenis

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week deel 1 van deze serie.

 

1.Het ‘laatste’ Hoogovensschaaktoernooi in 1999, met Jan Timman en Jeroen Piket

Inleiding

Jan Timman, Jeroen Piket en Loek van Wely vertegenwoordigden in 1999 het Nederlandse topschaken in het Nederlandse schaaktoernooi bij uitstek, het Hoogovenstoernooi in Wijk aan Zee. Dat heeft vanaf 1999 een topbezetting, met in 1999 Gary Kasparov, Viswa Anand en Vladimir Kramnik op de eerste drie plaatsen met 10/13; 9,5/13 en 8/13. Jan Timman en Jeroen Piket doen het goed, eindigen met 7 punten op de plaatsen 5 en 7, en Loek van Wely eindigt in de achterhoede met 4,5 punt. In de jaren daarna zakt het driemanschap steeds meer af in de eindrangschikking. Maar in 2011 verschijnt dan eindelijk een nieuw en jeugdig Nederlandse talent, Anish Giri, in de topgroep, en die scoort meteen 50%!

schaken1-1

Na Th4; Pf3

Loek van Wely (2636) - Jan Timman (2649) 0-1. Hoogovensschaaktoernooi in Wijk aan Zee, 1999. Loek van Wely speelt Pf3 om de toren op h4 te verjagen. Jan Timman laat zijn toren gewoon staan en vervolgt met b5!! De vluchtvelden voor zijn bedreigde dame zijn alleen nog maar a3 en b3, maar dan vervalt de dekking van zijn loper op f4, die Jan Timman dan met zijn toren kan pakken, waarna een afgrijselijke stelling resteert. Van Wely geeft op. 0-1.

schaken1-2

Na Df6

Jeroen Piket (2609) - Jan Timman 1-0. Een meesterwerk van Jeroen Piket uit hetzelfde Hoogovensschaaktoernooi. Timman met zwart staat onder grote druk van een fantastische mataanval. Zijn paard en loper staan bijna buiten het bord. Zijn dame en toren moeten het daarom opnemen tegen drie superactieve stukken van Piket. Timman heeft zojuist met de moed van de wanhoop Df6 gespeeld. Jeroen Piket geeft schaak met zijn toren op e8, en Jan Timman geeft op. Immers, toren tussenplaatsen is verboden wegens dameschaak, de toren staat gepend door de dame. De koning kan alleen nog naar veld g7. Vervolgens zou de dame schaakgeven op g4. De zwarte dame tussenplaatsen is natuurlijk geen optie, de koning zou verder moeten uitwijken naar h6. Te8 zou dan schaakgeven op h8, moet worden genomen door de zwarte dame en tenslotte zou de witte dame schaakmat geven op g6!! 1-0.

                

Het Hoogovensschaaktoernooi, sinds 1938                                                                

Het eerste Hoogovenstoernooi wordt in 1938 gehouden in Wijk aan Zee, vertelt ons Wikipedia. Van een regionaal toernooi ontwikkelt het zich al snel tot een toernooi van nationale allure. Zo doet in 1940 Max Eeuwe voor het eerst mee. In 1942 verhuist het toernooi tijdelijk naar Beverwijk. In 1946 is het Hoogovenstoernooi voor de eerste keer internationaal. In 1960 doet voor het eerst een speler uit Rusland mee, Tigran Petrosjan. In 1963 wordt het 25-jarig jubileum gevierd met een 18-kamp, vooral bestaande uit oud-winnaars. Winnaar wordt Hein Donner! Van 1999 tot 2001 krijgt het toernooi een extra publicitaire impuls door de deelname van Gary Kasparov. Sindsdien is het niet ongewoon dat een groot deel van de top 10 van de FIDE-ratinglijst meedoet. Door fusies van de Hoogovens verandert ook de officiële naam, eerst in Corus-toernooi en daarna in Tata-Steel-toernooi. Het toernooi in 1999 heette ‘officieel’ voor de laatste keer het Hoogovensschaaktoernooi. 

Bronnen: schaakbordprogramma, schaakprogramma en schaakdatabase van Fritz. 

 

Door: Bram Doeves, SV Botwinnik

 

U vindt alle schaakrubrieken hier: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-