schaakstukkenMagistrale momenten uit de schaakgeschiedenis

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week deel 2 van deze serie.

 

2. The Immortal Party, 1851

The combination era

Omstreeks 1850 was Adolf Anderssen één van de topschakers met een al dan niet ogenschijnlijk onbesuisde aanvallende stijl. In Fritz verliest hij toch meestal wel van de andere topschakers uit die tijd, zoals Paul Morphy en Louis Paulsen. Maar tegen andere schakers won Adolf Anderssen vaak met bijna surrealistische combinaties. Het positiespel moest in die tijd nog worden uitgevonden. De gedachte om eerst de stukken te ontwikkelen en om zo verantwoord positiespel op te bouwen, daar was men nog helemaal niet aan toe. ‘The immortal Party’ en de ‘The evergreen game’ zijn daar boeiende voorbeelden van. In foto 1 staat Anderssen al twee torens en een loper achter, maar heeft hij toch genoeg materiaal over om de zwarte koning op formidabele wijze mat te zetten. In foto 2 gaat zwart mat in twee zetten, of gaat wit (Anderssen) dat nog verhinderen? 

schaken2-1

Na Pa6

Adolf Anderssen – Lionel Kieseritzky 1-0, Londen 1851, The Immortal Party. En nu komt de eindcombinatie Pxg7+ Kd8; Df6+ Pxf6; Le7# en 1-0.

schaken2-2

Na Td1 nu Dxf3!!?

Adolf Anderssen – Jean Dufresne 1-0, Berlijn 1852, The Evergreen Game. Dxf3!; om hierna op g2 mat te geven, maar Anderssen is eerst en die haalt toch weer dat konijn uit die hoge hoed: Txe7+! Pxe7; Dxd7+!! Kxd7; Lf5+ Ke8; Ld7+ Kf8; Lxe7#!! En 1-0. Kortom, Anderssen gaat niet alleen damemat verhinderen, maar ook nog eens complex combineren om eens te meer zelf te winnen!

  

Adolf Andersen (1818-1879), leraar wiskunde te Breslau

Bovenstaande partijen staan in het boek “the world of chess” by Anthony Saidy and Norman Lessing, en ook in Fritz. Dit boek uit 1974 verhaalt uitgebreid over de geschiedenis van het schaken tot en met Bobby Fischer. Verder staat in het boek Schach. Das Lexikon, von Isaak und Wladimir Linder, in 1996 vertaald uit het Russisch door Dirk Poldauf, een portret van Adolf Anderssen. Dit boek bevat ruim 200 uitgebreide portretten van de belangrijkste schaakmeesters.

“Vivat! Vivat Adolf Andersen!”

In de herfst van 1851 wachtten de leerlingen van een klas van het Friedrich Gymnasium in Breslau vol ongeduld op hun leraar wiskunde. Eindelijk betrad een nogal forse enigszins kalende man het lokaal en begroette zijn leerlingen eigenlijk net als altijd aan het begin van een nieuw schooljaar. Maar als antwoord kwam hem een vreugdevol en donderend “Vivat! Vivat Adolf Andersen!” tegemoet. Ja, want Andersen was door het winnen van het eerste internationale schaaktoernooi in de schaakgeschiedenis in de zomer van 1851 in Londen één van de bekendste personen in Duitsland geworden!! Veel schaakverenigingen in Duitsland noemden zich Adolf Andersen. De kranten publiceerden van alles over hem, en zijn partijen werden er uitvoerig in besproken…

Bronnen: schaakbordprogramma, schaakprogramma en schaakdatabase van Fritz. 

           

Door: Bram Doeves, SV Botwinnik

 

U vindt alle schaakrubrieken hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-