schaakstukkenMagistrale momenten uit de schaakgeschiedenis

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week deel 6 van deze serie.

6. Jan Timman ‘weekendwereldkampioen’ in 1991

In jaren zeventig Timman al in wereldtop

Het befaamde driemanschap van de jaren negentig bestaat uit: Jan Timman, Jeroen Piket en Loek van Wely. Van dit drietal boekte Jan Timman al successen in de jaren zeventig toen hij geleidelijk doordrong tot de wereldtop. Aan het einde van de jaren tachtig gold Jan Timman als de sterkste schaker van het ‘Westen’. Onder meer won hij het Hoogovenstoernooi in 1981 en 1985. En tweemaal bereikte hij de finale van de Kandidatentweekampen, voorafgaand aan de match om het wereldkampioenschap. Maar in 1990 verloor hij van Karpov en in 1993 van Short. Onverwacht kon hij datzelfde jaar alsnog voor een match om het wereldkampioenschap aantreden, omdat Garri Kasparov en Nigel Short hun match buiten de FIDE om speelden. Timman speelde tegen Karpov maar verloor met 8½-12½. Echter in Parijs 1991 was hij even een heel spectaculaire ‘weekend-wereldkampioen’. De twee fragmenten hebben hierop betrekking.

schaken6-1

Na h4

Anatoly Karpov (2730) – Jan Timman (2630) 0-1. Tweede ronde 2e Immopar Rapid te Parijs 1991, zie verderop. Uit de laatste zet van Karpov, h4, blijkt wel dat hij een statische stand heeft tegen de aanval van Jan Timman met zwart. Dc6+;  Kh3 Df3! en nu dreigt Dg3; Tg2 of? maar nu is de dekking van Pd3 niet meer adequaat, dus Texd3 en Karpov geeft op.

schaken6-2

Na Lg4

Jan Timman (2630) – Garry Kasparov (2770) 1-0. Vierde en finaleronde 2e Immopar Rapid Parijs 1991. Jan Timman had dat weekend in Parijs vast een heel hoge en heel lange bioritmische top, waarin hij alles kon, want zelfs de toenmalige wereldkampioen Garry Kasparov kon niet op tegen Timman in deze vorm. Zelfs een gewone schaker schrikt niet meer van loperzet Lg4. Txf6! Lxf3; Txf7 Lxg2+; Kxh2! En Kasparov geeft op. Op Lxd4 volgt Th7 mat en op Lxf1 volgt Lxg7 Txg7; Txf8+ Tg8 en Txf1, enz.

2e Immopar Rapid Parijs 1991. Timman zorgt voor spektakel

Een uitzonderlijke prestatie boekte Jan Timman gedurende het 2e Trophee Immopar rapid toernooi in Parijs 1991, ook zeer aantrekkelijk vanwege het enorme prijzengeld. In dat knock-out toernooi versloeg hij achtereenvolgens de wereldtoppers van dat moment Gata Kamsky (1½–½), Karpov (2-0), Anand (1½-½) en in de finale de wereldkampioen Kasparov (1½-½). Het resultaat van dit weekendje schaken was een duizelingwekkend hoge toernooirating van rond de 2950, en een eerste prijs van rond de 75.000 Amerikaanse dollar.

Timman ook eindspelkenner en in 2011 60 jaar

Verder is Timman eindspelkenner. Hij heeft meer dan 40 eindspelstudies gecomponeerd. En hij is auteur van verschillende schaakboeken. In december 2011 staat er een groot interview met Jan Timman in ‘Schaakmagazine’ van de KNSB ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag.

Bronnen voor deze rubriek vooral Wikipedia en Fritz

Door: Bram Doeves, SV Botwinnik

 

U vindt alle schaakrubrieken hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-