schaakstukkenMagistrale momenten uit de schaakgeschiedenis

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week deel 9 van deze serie.

 

9. Yi Wei jongste grootmeester in Reykjavik

 

 

Willem van Dalen heeft ons twee spectaculaire momenten laten zien uit het Reykjavik Open 2013. Dit toernooi is gehouden van 19-27 februari 2013, over 10 ronden, met 227 deelnemers. Voor zoveel deelnemers is een heel erg grote toernooizaal nodig en die werd gevonden in de Harpa, het Concertgebouw. IJslanders zijn bovenal in drie dingen geïnteresseerd: muziek, lezen en schaken. Dat komt omdat het in de wintermaanden bijna 24 uur per dag donker is, met Atlantische winterkou, ijzige stormen en bijtende regenbuien. Dan blijf je liever binnen bij de kachel. De stad Reykjavík heeft het toernooi gesponsord sinds zijn oprichting in 1964, toen Michael Tal het toernooi won met de recordscore van 12,5 uit 13!

 

schaken9-1

Na Pg4+

Yi Wei - Maxime Vachier Lagrave 1-0, Reykjavik Open 2013, ronde 8. Het was net alsof de foto van Willem een ernstig basischoolleerlingetje toonde, maar het was de jongste grootmeester van 13 jaar die uiteindelijk op de zesde plaats finishte met 7,5! Willem: “de Franse GM speelde een sterk aanvallende partij maar kreeg te maken met een zich uiterst koelbloedig verdedigende Yi Wei die ook nog een aantal mooie tactische wendingen in de stelling wist te vlechten”. En volgens de metingen van Fritz speelt Maxime al een tijdje alles of niets en gaat daar nog even mee door: Kg5?! Txe7; Db1+ Kg2; en Ld3 met matdreiging! Da7!!! Een tweesnijdend zwaard, want g1 wordt verdedigd tegen de anders zwarte mataanval en er is “geen verdediging meer tegen de dreiging De3+ met spoedig mat” aldus Willem.

schaken9-2

Na Kg6

Anish Giri – Erwin L’ami 1-0, Reykjavik Open 2013, ronde 9. De Nederlandse topper Anish Giri was ook in IJsland, won 5 partijen en speelde er 5 remise. Hij won heel fraai van Erwin L’ami. Interessant is nog dat Anish Giri de KNSB-ratinglijst per 1-2-13 aanvoert met 2715 en dat Erwin L’ami op de zevende plek staat met 2615. 

Anish Giri was beter komen te staan vooral na het zwakke h7-h5 op de 25e zet van Erwin L’ami. Na Kg6 op de 38e zet is de zwarte koning in een matnet terecht gekomen. Er volgde nog Tc6+ Kh7; Df5+ en 1-0 want er zou nog kunnen komen: Kh8; Th6+ Kg8; De6+ Tf7; De8+ Kg7; Dh8#.

Het toernooi mondde uit in een droomscenario

In de slotronde moesten de twee leiders elkaar de eindzege betwisten, maar na drie Grünfeld-zetten 1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 d5 wisten ze het al, dat gaat toch remise worden, en ze schudden elkaar vervolgens vriendelijk de hand: ½-½. Van de zes achtervolgers wist de Egyptenaar Bassem Amin ze nog in te halen, maar Anish Giri bleef steken op de 4e plaats, met een half puntje minder. En zo werd de eindstand aan kop en staart:

1. Pavel Eljanov, Oekraïne 8; 2. Wesley So, Philippijnen 8; 3. Bassem Amin, Egypte 8; 4. Anish Giri 7,5; 6. Yi Wei, China 7,5; 16. Erwin L’ami 7. En als 227e eindigde met 1,5 de hekkensluiter met de mooie IJslandse naam Bodvar Bodvarsson. 

In de eerste ronde toonde Willem van Dalen de spectaculaire aanvalspartij die Soren Jensen (1909) heel verrassend won van IM Frode Urkedal (2473). Maar in de volgende ronden bleek de IM toch echt wel veel sterker dan Soren Jensen. In de eindstand staat Frode Urkedal op de 41e plaats met 6,5 en Soren Jensen op de 150e plaats met 4,5!

 

 

Door: Bram Doeves, SV Botwinnik

 

U vindt alle schaakrubrieken hier: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-